Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Rapport Toezichtcomité Vlaams Bijenteeltprogramma januari 2019

Dsc 8260

De aanzet voor 2019 is gegeven en de nieuwjaarswensen behoren tot het verleden. Over een half jaar loopt de huidige campagne van het Vlaams Bijenteeltprogramma af. We kijken op de vergadering van het Toezichtcomité terug naar de activiteiten van het voorbije kwartaal en kijken al vooruit met de aanvraag van een nieuw programma 2020-2022. Lees hier het rapport van de belangrijkste besproken punten op de vergadering.

Na de vergadering van het Toezichtcomité in juli 2018 werden de krijtlijnen van de aanvraag van de nieuwe 3-jaars campagne verspreid onder de imkers. De opmerkingen hierop werden gebundeld en op de vergadering van oktober 2018 besproken. Het document werd nadien aangepast en opnieuw voorgelegd aan het Toezichtcomité tijdens deze zitting. Mits enkele kleinere aanpassingen werd de nieuwe aanvraag unaniem goedgekeurd. Het finale document wordt nog door het Departement Landbouw & Visserij nagekeken en wordt hierna ingediend bij de Commissie van de Europese Unie.

Er zullen in de loop van februari 2 nieuwe brochures gedrukt worden: ‘Initiatie tot het imkeren’ geeft een overzicht van de belangrijkste zaken die een beginnend imker moet weten en ‘Aangifteplichtige bijenziekten’ geeft een overzicht van de 5 bijenziekten die verplicht door de imker dienen gemeld te worden bij het FAVV. Beide zullen in de opvolgende maanden met de imkersbladen verspreid worden. Ondertussen is de cursus voor gezondheidsagent gestart in de Lieteberg waar imkers uit Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg konden voor inschrijven. Tijdens deze cursus worden onder andere de verschillende gepubliceerde brochures verder toegelicht. Er zal nagevraagd worden of dezelfde cursus ook nog dit jaar kan georganiseerd worden in de overige 2 provincies, West- en Oost-Vlaanderen.

In april zal opnieuw de Coloss vragenlijst over de monitoring van de wintersterfte verspreid worden. Als extra stimulans om deze in te vullen, zal dit jaar na deelname een persoonlijk advies naar de deelnemende imker gestuurd worden. Hierin zal worden aangegeven welke delen van zijn bedrijfsmethode goed verlopen of waar nog ruimte is voor verbetering.

Veel imkers hebben, terecht, veel vragen over de geneesmiddelen die kunnen gebruikt worden in de bestrijding van de varroamijt. Het gaat hier inderdaad over een moeilijk kluwen van wetgevingen en regels binnen het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) waarbij de imker de hulp van een dierenarts goed zou kunnen gebruiken. Het is echter bijzonder moeilijk om een dierenarts te vinden met voldoende kennis over de bijenteelt. Tijdens deze vergadering werd besproken om een lijst op te vragen bij de Orde van de dierenartsen met dierenartsen die in staat zijn om bedrijfsbegeleiding uit te voeren bij de imker. Deze lijst zal dan aan de imkers kenbaar gemaakt worden.

Verder werd er een vacature opgemaakt voor de vervanging van de imker op het Vlaams Bijenteeltprogramma. Hiervoor gaat Honeybee Valley op zoek naar een gemotiveerde imker die mee de doelstellingen van het huidige Vlaams Bijenteeltprogramma wil helpen verwezenlijken. Bij interesse kan je het programma er hier op nalezen. Het gewenste profiel en de taken kan je hierterugvinden. Bij interesse, je hebt nog tijd tot 16 februari om te solliciteren.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief