Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Resultaten onderzoek op pesticidenresiduen en vervalsing van bijenwas

20170630 Dsc 7568

De kwaliteit van bijenwas is van cruciaal belang voor de imker en zijn bijen. Verontreiniging en vervalsing ervan brengt dan ook de bijengezondheid in gevaar. Daarom werd binnen het Vlaams Bijenteeltprogramma naast de jaarlijkse honinganalyses, ook voor het eerst de kwaliteit van bijenwas onderzocht. De 35 vrijwillig ingezonden wasstalen werden onderzocht op verontreiniging met meer dan 300 pesticidenresiduen en vervalsingen met stearine, paraffine, talg en carnaubawas.

Eén staal overschrijdt de actielimiet voor lindaan, waardoor het een risico inhoudt voor de bijengezondheid. De imker werd aangeraden het lot waar de bijenwas uit afkomstig is, niet meer in bijenvolken te gebruiken. In 1 wasstaal werd 13.8% paraffine teruggevonden, terwijl 3 stalen sporen van stearine vertoonden. Slechts 1 wasstaal bleek vrij te zijn van pesticidenresiduen. De stalen die uit zegelwas bestonden, vertoonden de laagste hoeveelheden pesticidenresiduen en waren allen vrij van vervalsing met stearine, talg, paraffine en carnaubawas. De wasstalen die het grootste risico inhouden voor de bijengezondheid komen uit de broedkamer, eventueel gemengd met was uit de honingzolder. Lees het volledige verslag via de link hieronder.

Eind dit jaar wordt opnieuw de mogelijkheid aangeboden om bijenwas te laten onderzoeken. De imkers die vorig jaar een aanvraag indienden maar niet werden weerhouden, krijgen dit jaar voorrang op nieuwe aanvragen. Via een Newsflash zal de oproep kenbaar gemaakt worden.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief