Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Periode voor springtrapping stilaan ten einde

AH wiekpot

Door het koude weer en het beperkte voedselaanbod, varieert de nestontwikkeling van de Aziatische hoornaar dit jaar sterk. Bij de meeste nesten zijn de eerste werksters uitgekomen en blijft de koningin voor een steeds langere tijd in haar nest. Dit betekent het einde van de springtrapping waarbij je de selectieve vallen beter binnen kunt halen. Eventueel kan je een val laten staan om te monitoren, maar eens een werkster waargenomen is, vervang je de vallen door lokpotten. Vergeet je (bij)vangst dan niet te melden via www.mijntuinlab.be.

Nu de werksters rondvliegen, schakelen we over naar de wiekpotmethode. Een wiekpot is een bokaal met deksel waarin een gaatje zit (ongeveer 4mm) met een wiek erdoorheen (stukje katoen of dweil). De wiekpot is gevuld met lokstof die je zelf kan maken (1/3 witte wijn, 1/3 bier en 1/3 suiker) of kan aankopen (Trappit). Plaats de wiekpot op een goed zichtbare plek, bij voorkeur op ooghoogte en waar je vrij zicht hebt. Om de wiekpotten extra aantrekkelijk te maken, kan je ze geregeld besprenkelen met Trappit m.b.v. een plantenverstuiver.

Tref je een hoornaar op je wiekpot? Start dan onmiddellijk met het opsporen van het nest. Voor het merken van hoornaars en het bepalen van vliegrichtingen kan je meer info vinden op www.vespawatch.be. Profiteer ervan dat de hoornaars momenteel nog grote nood hebben aan suikers. Vanaf augustus/september hebben de hoornaars vooral behoefte aan eiwitten om de larven te voeden. Zoekacties kan je makkelijkst met andere imkers of burgers uit de buurt samen organiseren. Sinds dit jaar kan je hiervoor gebruik maken van de Aziatische Hoornaar Tracker. Meer info kan je vinden in de aanbevelingen voor 2024 die werden opgemaakt door PC Bijen.

Op dit ogenblik wordt het afgeraden om nestjes te verwijderen zonder de juiste bescherming. Hiervoor is een hoornaarspak vereist, aangezien imkerspakken en wespenpakken onvoldoende bescherming bieden.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief