Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Cruciale weken in de opmars van de Aziatische hoornaar

Voorpagina Eindrapport

2020 was een goed wespenjaar. Een zachte winter zorgde ervoor dat veel koninginnen een nest konden opstarten in het voorjaar. En dit verliep zonder plotse vrieskou of late nachtvorst. De koninginnen konden dan ook makkelijk prooien verschalken en hun nest uitbouwen. Zo heeft helaas ook de Aziatische hoornaar er een goed seizoen opzitten. En dat merken we aan de hoeveelheid meldingen op vespawatch.be !

Tussen de eerste meldingen in 2017 en 31 december 2019 werden 659 gevalideerde waarnemingen van de Aziatische hoornaar geregistreerd. In 2020 staat de teller intussen op 384 waarnemingen en 75 verdelgde nesten (5 oktober 2020).

Een serieuze toename dus. Maar nog geen reden tot paniek! Het meldportaal vespawatch.be zorgt voor een snelle doorstroom van de informatie naar een gemotiveerde groep vrijwilligers en brandweerlieden die 7 dagen op 7 in de weer zijn om nesten te verdelgen. En maar goed ook, want in deze periode van het jaar worden in de nesten mannelijke individuen en koninginnen geboren. De nieuwe koningin paart en blijft dan nog ongeveer twee weken in het nest om te eten en een vetreserve aan te leggen. Daarna verlaten ze het nest en zoeken een beschutte plek om te overwinteren. Het is dus van cruciaal belang om de nesten nu te verdelgen en zodoende te neutraliseren om de invasie terug te dringen.

Meldingen van hoornaars kunnen nog steeds worden doorgegeven op vespawatch.be. Dit Citizen Science project, gefinancierd door de Vlaamse Overheid (Departement Economie Wetenschap en Innovatie), is trouwens ten einde. Het eindverslag met heel wat nuttige info over de Aziatische hoornaar kan je hier of hier vinden. Het oorspronkelijk project is misschien ten einde, maar de samenwerking tussen het INBO en HBV is nog springlevend en Vespa-Watch is een heuse beweging geworden! Burgers, imkers, brandweerlieden en wetenschappers verenigen zich nog steeds om de Aziatische hoornaar te lijf te gaan. Tot het einde van het jaar wordt er tijdelijk ondersteuning voorzien vanuit het INBO. Met name Frieda van Roy volgt de meldingen op en ondersteunt de verdelgingsploegen. Hopelijk gaat deze energie niet verloren en komt er in 2021 ook structurele steun voor de bestrijding vanuit de Vlaamse Overheid. 

Schoonvaere, K., Laget, D., Adriaens, T., Desmet, P., Villers, V., & de Graaf, D. (2020). Vespa-Watch: Invasiemonitoring van de Aziatische hoornaar met hobbyimkers en het publiek. Eindrapport in het kader van de oproep Citizen Science van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) van december 2017. (Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek; No. 39). Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. https://doi.org/10.21436/inbor.19019045 

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief