Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

De Aziatische Hoornaar, een nieuwe predator aan de deur!

Aziatische Hoornaar 01 05 2017

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) vormt een nieuwe bedreiging voor de imkerij. Er is geen reden tot paniek maar wel tot grote alertheid bij de imkers! Op 1 mei werd een eerste exemplaar gevonden in Oudenaarde door Roger de Vos (zie afbeelding). The game is on!

Deze wesp heeft veel gelijkenissen met de inheemse wespensoorten. De koningin overwintert onder de grond of op een beschutte plek en gaat in het voorjaar op zoek naar een geschikte nestplaats. Daar bouwt ze een kolonie uit en maakt een grote bolvormige constructie van papierachtige substantie. De wesp voedt zich met andere insecten, rupsen, overrijp fruit en ‘afval’ uit de natuur. Hetgeen de Aziatische hoornaar uniek maakt is dat ze ook honingbijen durft te gaan vangen aan de ingang van een kast. En als deze kast voldoende verzwakt is zal de Aziatische hoornaar het niet nalaten om ook in de kast bijen en broed te gaan roven om haar eigen nakomelingen mee te voeden. Dit gebeurt vooral in het najaar, wanneer de andere voedselbronnen schaars worden.

De Aziatische hoornaar werd in 2004 in Frankrijk binnengebracht met een lading Chinees aardenwerk. Sindsdien verspreidt ze zich elk jaar verder. In november 2016 werd een eerste nest in Wallonië (Guignies) aangetroffen en vernietigd. Ook in het noorden van Frankrijk wordt ze reeds jaren waargenomen. Het Natuurhistorisch museum in Parijs heeft berekend dat de grens van het leefgebied van de hoornaar elk jaar met 60 km opschuift. De recente vondst in Oudenaarde geeft aan dat al zeker één koningin op zoek was naar een nestplek in Vlaanderen.

Herkenning

Een goede herkenningsfiche is te vinden onder deze link.

Om het verschil te maken met de inheemse veldwesp of de Europese hoornaar kan je deze fiche raadplegen.

En om al eens te oefenen volg je deze link

Aziatische Hoornaar 01 05 2017 3 72Dpi

De Aziatische hoornaar gevangen door Roger de Vos.

Melding en bestrijding

Het is van het grootste belang heel alert te zijn en de Aziatische hoornaar op te sporen. Een efficiënte vernietiging van de nesten en koninginnen kan haar verspreiding immers serieus inperken en vertragen. Maar het heeft geen enkele zin om massaal wespen te gaan vangen! Bijvoorbeeld met biervallen. Wespenvallen zijn immers niet selectief en ook gewone wespen en de Europese hoornaar worden hiermee weggevangen. Zij zijn rechtstreekse concurrenten van de Aziatische hoornaar en hun aanwezigheid zorgt ervoor dat de Aziatische hoornaar moeilijker voedsel vindt en zich niet zal kunnen vestigen. Wanneer we ook alle inheemse wespen zouden wegvangen, geven we de Aziatische hoornaar als het ware vrij spel om zich te komen installeren aangezien er voedsel in overvloed aanwezig zal zijn voor hen.

Het officiële meldpunt voor de Aziatische hoornaar gebeurt via volgende site.

In de tekst vind je de link om een waarneming in te geven. Het is hiervoor wel noodzakelijk om in te loggen op de site. Om de waarneming te kunnen verifiëren is het  een grote hulp als je een foto mee upload. Het beestje vangen en in de diepvries bewaren voor identificatie is ook goed. Indien je vermoedt een Aziatische hoornaar te hebben gespot, mag je ook steeds contact opnemen met Dries Laget (dries.laget@ugent.be) voor verificatie. Opnieuw is een foto een must.

Op dit moment zijn de koninginnen nog op zoek naar een geschikte nestlocatie. Het is dan ook moeilijk de hoornaar daadwerkelijk te vinden. Tegen het einde van de zomer, wanneer de nesten een diameter van meer dan 50 cm kunnen bereiken is het makkelijker om deze op te sporen. De nesten bevinden zich vaak hoog in een boom. Mocht je een Aziatische hoornaar aan een bijenvolk waarnemen kan het nuttig zijn om deze niet meteen te doden, maar om via deze werkster het nest te traceren. Het vernietigen van het volledige nest is de meest efficiënte bestrijdingsmethode. Hiervoor dien je de hulp van de brandweer in te roepen!

Extra info

Link op Ecopedia.

En voor wie niet bang is van wat Frans:

Link naar INPN.

Link naar 'La biodiversité en Wallonie'.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief