Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Winterbroed opvolgen met temperatuurmetingen

I Buttons in raam

De vraag of er nog broed in de kasten aanwezig is, houdt in de wintermaanden de imkers bezig. Wanneer stopt de koningin met leggen en hoe lang duurt die broedloze periode? Voor velen is dat het moment om het volk te behandelen met oxaalzuur tegen de varroamijt. Met onze steeds warmer wordende winters, zien we onze bijen ook regelmatig vliegen in een periode die onze wenkbrauwen doet fronsen. Als je gezegend bent met een goede drachtomgeving brengen de bijen zelfs stuifmeel binnen in die periode. Hét teken dat de koningin terug aan de leg is. Of is ze nooit gestopt?

Het regelmatig openen van de kast om aanwezigheid van broed te inspecteren is sterk af te raden in de wintermaanden. Daarom gingen we op zoek naar weinig invasieve methoden om toch op basis van temperatuurmetingen te onderzoeken of er broed aanwezig is in onze volken. We delen graag met jullie onze bevindingen.

Meer lezen...

Bijendag in Kalmthout op zaterdag 4 maart 2023

1674211000437

Op zaterdag 4 maart 2023 organiseert Arboretum Kalmthout een studiedag met internationale sprekers voor imkers en iedereen met een hart voor de honingbij. De voertaal van de lezingen is Nederlands en Engels. Klik hier voor meer info.

Oekraïense vluchteling verzorgt bijenkolonies aan de UGent

Durf Denken 5

Olexiy Lyamtsev is aan het werk bij Honeybee Valley. Hij verzorgt er de bijenkolonies van Honeybee Valley en inventariseert de museumcollectie van de Eva Crane Trust, een kenniscentrum voor imkerij. De Oekraïner is al lang gepassioneerd door bijen. Olexiy: “mijn grootvader was professioneel imker. Ik kreeg het er dus van heel jonge leeftijd ingelepeld.” Zijn oorspronkelijke training als imker kreeg hij in België. “Ik werkte een tijdje geleden in het Waregemse Thermote & Vanhalst als Export Sales Advisor. In die periode besloot ik een starterscursus voor imkers te volgen bij de imkersbond De Kasteelbie van Ingelmunster. Die beslissing bleek achteraf een grote gelukstreffer.”

Meer lezen...

Honinganalyses binnen het Vlaams Bijenteeltprogramma

HBV 20190603 0357 72dpi

Jaarlijkse gewoontes zijn er om in stand te houden, dus ook de weerkerende honinganalyse in het kader van het Vlaams Bijenteeltprogramma.

Imkers zijn weer vrij om maximum twee honingstalen binnen te brengen bij Honeybee Valley, één staal lentehoning, één staal zomerhoning. Een handelsklare verpakking, vergezeld van een ondertekende honinganalysefiche, volstaat.

Dit staal wordt na inschrijving naar het ILVO gebracht waar het wordt geanalyseerd. De resultaten keren dan terug naar Honeybee Valley waarna deze per brief naar de imker vertrekken. Bij een gunstig resultaat ontvangt de imker een attest en labels ‘gewaarborgde kwaliteit’. Let wel, tussen het binnenbrengen van het staal en het terug ontvangen van de resultaten kan enige tijd verstrijken, zeker in periodes van jaarlijkse vakanties.

We willen er nogmaals op wijzen dat om volledig in orde te zijn, het ook belangrijk is dat het honingstaal gelabeld is met een correct honingetiket. Alle wettelijke info dient duidelijk aanwezig te zijn op het etiket.

Meer lezen...

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Kalender

Naderende evenementen

18 maart '23

West-Vlaamse Plantendag

04 maart '23

Bijendag - Imkeren in de toekomst

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief