Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Help ons om goede imkerpraktijken te valideren

HBV 20180528 3742

Imkers kennen als geen ander de knepen van het imkervak. De beste beoordeling van wat goede imkerpraktijken zijn en hoe belangrijk die zijn voor het houden van bijen de dag van vandaag kan dus alleen maar komen van imkers zelf. Daarom dat we jullie hulp inroepen.

Het onderzoeksproject B-THENET van de EU heeft een ambitieuze doelstelling, nl. de beste imkerpraktijken die optimaal zijn voor de gezondheid van bijen, mensen en omgeving, definiëren, in detail uitwerken en valideren. En dit met én door imkers. De beste manieren om correct een bijenstand op te zetten en de varroamijt te bestrijden werden nu uitgewerkt en op het B-THENET platform geplaatst. Later worden deze technieken aangevuld met andere bijenteeltpraktijken en bioveiligheidsmaatregelen. De taal kan je onderaan naar het Nederlands (Dutch) veranderen. Door te klikken op 1 van de categorieën kan je de praktijken voor België selecteren. Onderaan iedere imkerspraktijk kan je deze beoordelen door het duimpje omhoog of omlaag aan te klikken. Hiermee valideer je de praktijken die jij als imker belangrijk vindt. Enkel op voldoende gevalideerde praktijken zullen de Nationale B-THENET Centers (waaronder Honeybee Valley voor België) zich verder toeleggen. Heb je een opmerking, vraag of tip over deze praktijk, kan je ook onderaan een reactie achterlaten. Hiervoor dien je geregistreerd te zijn op het platform, wat we ten zeerste aanraden om te doen. Volg ook de Facebook pagina, waar je op de hoogte gehouden wordt van de meest recente activiteiten.

Honinganalyses binnen Strategisch Plan Bijenteelt

HBV 20190603 0357 72dpi

Reeds vele jaren worden bij Honeybee Valley honingstalen verzameld die bij ILVO worden onderzocht. Deze honinganalyses zijn gratis voor de imker en hij kan er een attest en labels met "gewaarborgde kwaliteit" mee verkrijgen. Dit kaderde binnen het Vlaams Bijenteeltprogramma (VBP) waarvan de campagne 2020-2022 op het einde van vorig jaar werd afgesloten. Vanaf 1 januari 2023 is het VBP ingepast in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLP) en wordt het Strategisch Plan Bijenteelt (SPB) genoemd.

Het is de bedoeling dat ook in 2023 honinganalyses binnen dit SPB mogelijk zouden zijn. Tot 2022 gebeurde de communicatie met imkers inzake honinganalyses via Honeybee Valley. Vanaf dit jaar zal het ILVO niet alleen instaan voor de analyses, maar ook voor de inzameling van de honingstalen, de rapportering en communicatie. Meer details kan je lezen op de ILVO website.

De 2-raamsarrestkooi uitgetest door imkers

Arrestraam met logo

Mijten kan je met producten te lijf gaan om ze af te doden, maar je kan ze ook vangen op dé plek waar ze immobiel zijn, nl. in het bijenbroed. Door mijten te verzamelen in vangramen, kan je 90-95% van de aanwezige mijten uit het bijenvolk wegnemen en hoef je de bijen niet in contact te brengen met chemische producten. De koningin opsluiten om het volk broedloos te maken, kan op verschillende manieren, gaande van mozzato kooitjes, scalvini kooitjes tot chmary kooien. Maar hierbij moeten opzittende mijten nog met een chemische behandeling vernietigd worden. Door een arrestraamkooi voor 2 ramen te hanteren, verwijder je zowel de opzittende mijten als de mijten die uit het broed komen, zonder ook maar een druppel chemische producten toe te dienen.

Deze biotechnische methode wordt dit jaar door een 40-tal imkers binnen 5 Vlaamse imkerverenigingen uitgetest binnen het ‘Onder arrest’ project onder de begeleiding van Thomas Van Pelt en Honeybee Valley. Hun bevindingen worden met elkaar gedeeld waardoor ieder van elkaars ervaringen zal kunnen leren. De 2-raamskooi is in verschillende kastmaten beschikbaar en werd recent ook geperfectioneerd op simplex maat. Dit betekent dat de meeste imkers in Vlaanderen met de techniek aan de slag zouden moeten kunnen.

We waren er graag bij!

Bijensymposium 20052023 Op 20 mei 2023 werd wereldbijendag gevierd in het BMCC gebouw te Brugge. Honeybee Valley was van de partij om er tevens de 10de verjaardag van Week van de Bij te vieren en deel uit te maken van het symposium. In een waaier aan interessante workshops en lezingen werden de uitdagingen voor bijen besproken. Het startschot voor de week van de bij werd gegeven tijdens het Bijenfeest op 28 mei in domein Biesbroek te Brugge. De ganse week zijn allerlei acties gepland om de bij in de kijker te plaatsen. Wil je er meer informatie over, ga dan zeker naar de website van week van de bij.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief