Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Gewichtsmetingen van bijenkasten doorheen de herfst- en wintermaanden

20181019 122343 72Dpi Bijgesneden

In het kader van het Citizen Science portaal  https://vespawatch.be, werden in augustus 2018 gespreid over Vlaanderen ARNIA-systemen geplaatst onder 35 bijenkasten. Eind vorig jaar hebben we 2 rapporten opgemaakt waarin de analyse van de data gevat zit van respectievelijk de maanden september en oktober-november. Nu werd ook de data van november 2018 t.e.m. april 2019 geanalyseerd, waarvan je de resultaten in 2 nieuwe rapporten kan lezen onderaan de projectpagina van VespaWatch.

Van de verschillende parameters die in de bijenkast worden gemeten, werd bij de analyse van de winterdata voornamelijk gekeken naar de gewichtsgegevens en wat deze ons kunnen vertellen over de status van een bijenkolonie. In combinatie met de temperatuurmetingen in de kast kan zo de broedloze fase vastgesteld worden en kan dus ook het ideale moment voor een winterbehandeling tegen de varroamijt beter geduid worden. Het gewicht van de kast geeft daarnaast inzicht in de voederbehoefte van een bijenvolk doorheen de wintermaanden, maar het geeft ook een beeld van de nieuwe start van het bijenseizoen vroeg in het voorjaar.

In het verslag van april gaan we dieper in op wat we uit de grafieken van de gewichtsmetingen onder andere in relatie tot de buitentemperaturen kunnen aflezen en wat dit zegt over de sterkte en de fysiologie van een volk.

Het project waarbij de ARNIA-data gebruikt worden om een beter beeld te krijgen op de ontwikkelingen van een bijenkolonie binnenin de kast, loopt nog t.e.m. augustus 2019. De resultaten van de laatste maanden zullen later dit jaar gedeeld worden in een newsflash.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief