Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Voer nu de winterbehandeling uit vooraleer het te laat is

Wintertros

Oxaalzuur is het product dat imkers het meest gebruiken om de varroamijt in hun bijenvolken te bestrijden. Het is dan ook zeer effectief, maar enkel als het in een broedloos volk wordt toegediend. Daarom is het in de wintermaanden steeds zoeken naar het juiste moment voor behandeling waarbij het aanwezige broed is uitgelopen en de koningin gestopt is met leggen. Door de lagere temperaturen van de laatste maand is op veel plaatsen de koningin gestopt met leggen. De warmere eindejaarsdagen zouden mogelijks echter voor een kleine broedaanzet kunnen gezorgd hebben. De omgevingsfactoren van bijenvolken (beschut in een bijenhal of blootgesteld aan wind en vorst) kan ook een invloed hebben op eventuele broedaanzet. Als je al niet behandeld zou hebben, is het nu echter het moment indien je de mijt met oxaalzuur wenst te bestrijden. De komende weken worden geen temperaturen boven de 5°C voorspeld.

Voor een beschrijving van de druppelmethode verwijzen we je graag naar p. 10 van de brochure: Veilig varroa bestrijden en materiaal desinfecteren. Je hebt hierbij de keuze uit VarroMed® (combinatie van oxaalzuur met mierenzuur), Oxuvar® of Oxybee® als vergunde diergeneesmiddelen in België.

Tel zeker gedurende een week na behandeling de mijtenval onder je kast. Dit zal je heel wat kunnen leren. Bij grote aantallen mijten (meer dan 1000) heb je geluk dat je volk nog in leven is. Dan dien je jezelf af te vragen hoe je je volken met veel minder mijten de winter in kan laten gaan.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief