Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Record aantal nesten Aziatische hoornaar vernietigd op korte tijd

434333513 302850

Het wordt wel eens gezegd: 2018 is een goed wespenjaar. Vermoedelijk profiteert ook de Aziatische hoornaar mee van het warme weer. Na de eerste waarneming van een koningin in Poperinge op 18 mei 2018, werden in juli in totaal 8 nesten verdelgd in samenwerking met de brandweer. De nesten werden gesignaleerd in regio Ieper (2), Kortrijk (2), Oostende (1), regio Roeselare (2) en Gent (1). Vooral dit laatste nest, gevonden in Evergem op 18 juli, baart zorgen: de Aziatische hoornaar verspreid zich in snel tempo over Vlaanderen.

Nest In Marke

Nest in Marke (Kortrijk) - 16 juli 2018

Wij stelden hierin een variatie aan nestlocaties vast. De nesten in Ieper waren gebouwd binnenin een houten kunstwerk en in een berghok voor brandhout. In Kortrijk hingen de nesten onder de overloop van het dak of in de zolderverdieping van een woonhuis (zie foto). Het nest in Evergem was gebouwd op halve meter hoogte in een dichte beukhaag (zie foto onderaan).

Rond deze tijd van het jaar gebeurt de omschakeling van primaire voorjaarsnesten naar grote secundaire najaarsnesten. Het primaire nest, meestal op lage hoogte, groeit uit ter grootte van een voetbal. In naar schatting 70% van de gevallen verhuist de koningin vervolgens naar een veiligere plaats, hoog in een boomtop. Vier van de acht primaire nesten die we dit jaar ontdekten stonden al aanzienlijk ver in de ontwikkeling. Het nest in Boezinge (Ieper) bijvoorbeeld, telde 77 volwassen werksters en 3 broedramen met 440 poppen, 367 larven en 185 eitjes. Opmerkelijk: de koningin was spoorloos. Vermoedelijk kwamen we te laat. Volgens dr Daniela Laurino van de LIFE STOPVESPA werkgroep in Italië is hier een reden voor: "de omschakeling gebeurt geleidelijk, waarbij een deel van de werksters in het primaire nest zonder de koningin achterblijft tot het laatste broed is uitgevlogen".

In West-Vlaanderen is de brandweer uiterst waakzaam. Met de ontdekking van het nest in Evergem schieten nu ook Oost-Vlaanderen en de overige provincies in actie. Zo komt er een gestructureerde aanpak voor nestverdelging binnen de brandweer en een opleiding georganiseerd door het Kenniscentrum voor Civiele Veiligheid. Het verdelgen van de Aziatische hoornaar is vele keren gevaarlijker dan de klassieke wespenverdelging. Aangepaste werkpakken zijn daarbij essentieel: de hoornaars kunnen met gif spuiten in de ogen van de belager. Een imkerspak volstaat dus niet. Hoewel VTM Nieuws onlangs imkers opriep om dit jaar mee te helpen aan de wespenverdelging, vragen wij uitdrukkelijk om het verdelgen van nesten van de Aziatische hoornaar over te laten aan de brandweer.

Nest In Evergem

Nest in Evergem (Gent) - 18 juli 2018

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief