Wereldwijd worden we geconfronteerd met een sterke achteruitgang van de bijen. Honingbijen hebben vooral te lijden van wintersterfte. De kolonies gaan verzwakt de winter in en halen de volgende lente niet. De oorzaak is multifactorieel en kan teruggebracht worden tot de vele vormen van stress waaraan het bijenvolk is blootgesteld. In de voorbije decennia lag de focus vooral op de stress veroorzaakt door ziekten en de vergiftiging door pesticiden. Doch, er zijn nog andere vormen van stress waarmee een bijenvolk geconfronteerd wordt. Zo is er de verschraling van het drachtgebied, de dreiging van de klimaatsopwarming, maar ook onze manier van imkeren, met name het regelmatig verstoren van het bijenvolk door de interventies van de imker.
In het kader van twee projecten van de Europese Commissie (BETTER-B en B-THENET) zijn er drie vacatures voor doctoraal onderzoeker te begeven aan Honeybee Valley, vakgroep Biochemie en Microbiologie, Faculteit wetenschappen van de Universiteit Gent. Elke vacature heeft een eigen onderzoeksthema, met name:
Thema 1 (BETTER-B): Veerkracht bij honingbijen tegenover pesticiden door genetische adaptatie en complexiteit van het ecosysteem.
Thema 2 (BETTER-B): Typologie van de haemocyten van de honingbij en cellulaire immuniteit tegenover virussen.
Thema 3 (B-THENET): Stress resistentie in de bijenteelt – hitte stress en stress door imkerpraktijken.
De vacature voor thema 3 kan onmiddellijk ingevuld worden aangezien het project reeds is opgestart. De vacatures voor thema 1 en 2 kunnen ten vroegste op 1 juni starten, bij de officiële start van het project. Voor deze laatste twee vacatures kan de indiensttreding worden uitgesteld tot begin juli 2023, opdat laatstejaarsstudenten ook kunnen solliciteren. Kandidaten moeten voldoen aan de voorwaarden om een doctoraatsbeurs op te nemen.
Essentieel
- Master in de Biologie, Biochemie en Biotechnologie of verwante studie
- Voor thema 3 is een uitstekende kennis van het Nederlands vereist
- Goede kennis van het Engels (eventueel het Frans)
Wenselijk maar niet vereist
- Ervaring statistische verwerking van grote datasets
- Ervaring met het werk in een moleculair wet-lab
Deze vacature zal (eerdaags) ook worden gepost op de website van de UGent. Kandidatuurstelling dient te gebeuren per e-mail gericht aan professor Dirk de Graaf.
Sollicitanten dienen ons te bezorgen:
- Jouw CV in pdf formaat (met publicatielijst)
- Een motivatiebrief waarin je jouw interesse en geschiktheid verder toelicht (ook in pdf formaat)
- Een afschrift van het master diploma
- Een referentiebrief van de promotor van jouw masterthesis en/of andere referenties
Deze vacature blijft open staan tot een geschikte kandidaat gevonden wordt.