Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Reizen naar bevruchtingseilanden verboden onder huidige Corona-maatregelen

Dsc02572 72Dpi

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we met het Comité Selectiewerk Vlaanderen de bevruchting van bijenkoninginnen op de bevruchtingseilanden. Halfweg juni worden de moeren naar de eilanden gebracht waar ze door geselecteerde darrenlijnen worden bevrucht. Een essentiële voorwaarde voor deelname hieraan is de voorafgaande inzameling van broedstalen van op de verschillende bijenstanden, ter controle op Amerikaans vuilbroed. Dat betekent dat ingevroren broedstalen dienen ingezameld te worden en naar Sciensano dienen overgebracht te worden voor analyse. Deze fase van inzamelen van broedstalen was in deze Corona-omstandigheden onduidelijk. Vandaar dat wij de vraag hebben gesteld aan Departement Landbouw & Visserij of het inzamelen van broedstalen voor analyse op Amerikaans vuilbroed behoort tot het essentieel transport waarvan in een vorige Newsflash sprake. Hun antwoord hierop is het volgende:

“Wij menen dat het netwerk van contacten dat vereist is bij de organisatie van deze jaarlijkse bevruchting van koninginnen niet inpasbaar is in de huidige maatregelen die getroffen worden om de Corona-dreiging in te dammen.

Conclusie: verplaatsingen gebonden aan het inzamelen van stalen zijn niet essentieel, bijgevolg verboden.

In de huidige richtlijnen is bovendien het gecoördineerd transport van de koninginnen naar de bevruchtingseilanden niet inpasbaar.”

Dit betekent dat de gecontroleerde aanparing van geselecteerde koninginnen op de bevruchtingseilanden dit jaar niet zal kunnen plaatsvinden. Kunstmatige inseminatie of moonlight mating op de eigen stand behoren tot de alternatieven die verder zullen worden bekeken.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief