Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Het bijensymposium als receptenboek voor een bijenvriendelijk West-Vlaanderen

IMG 2654 bewerkt

Je kon het absoluut een afwisselend programma noemen dat mikte op een breed publiek: van beleidsmakers, over leerkrachten tot imkers, van landbouwers, over milieuambtenaren tot natuurbeschermers. Het Bijensymposium is een organisatie i.h.k.v. bijenproject Kruisbestuivers, i.s.m. Regionaal Landschap Houtland & Polders, Stadlandschap West-Vlaams Hart, Regionaal landschap Westhoek, Stadlandschap Leie & Schelde, Provincie West-Vlaanderen, Inagro, Staden en Knokke-Heist, en ging op donderdag 28 april door in het Open Huis in Staden.

Prof. Em. Martin Hermy mocht de spits afbijten en plaatste de keuze voor de juiste bijenvriendelijke boom centraal. Jens D’Haeseleer, Pieter Vanormelingen en Yves Gevaert sprongen vanuit Natuurpunt in de bres voor de wilde bijen en lichtten enkele praktijkvoorbeelden toe. Drie gemeenten uit West-Vlaanderen deelden hun zoemrijke initiatieven en inspireerden hiermee vele anderen. Vooral het uitbouwen van een bloemzaadwinningsperceel waar bezoekers zelf bloemenzaad zullen kunnen oogsten trok de aandacht.

Martin Hermy

Prof. Em. Martin Hermy over de juiste bijenvriendelijke boom

Dat de bijen het moeilijk hebben, dat weet ongeveer iedereen. Maar dat het gras in de bermen hiertoe wat langer mag groeien en gazons geen strakke woestijnen hoeven te zijn, roepen wel eens vraagtekens op bij
inwoners. Eric Geboers gaf concrete tips om met dergelijke weerstand om te gaan en toch met overtuiging te sensibiliseren. Een verrassende workshop over succesfactoren die wel degelijk effect hebben. Samen moeten we op de uitkijk naar de Aziatische hoornaar die honingbijen en andere inheemse insecten aanvalt. Jasmijn Hillaert en Dominique Soete pakten ons mee op jacht waarbij enkel met gebundelde krachten deze invasieve exoot beheerd en bestreden kan worden.

IMG 2649

Eric Geboers over omgaan met weerstand en veranderingsprocessen

Iedereen is het erover eens: de recepten zijn er om een bijenvriendelijker West-Vlaanderen te creëren. Enigo Vandendriessche die het afsluitend woord kreeg in naam van gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe vatte de dag mooi samen: de bij vraagt onze bijzondere aandacht en samen leggen we stukje voor stukje de puzzel van ons bijenvriendelijk landschap.

Jasmijn Hillaert

Jasmijn Hillaert over de Aziatische hoornaar

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief