Binnen het Vlaams Bijenteeltprogramma is de ondersteuning van het selectiewerk binnen de imkerij voorzien. Vanaf 2017 werd de nadruk vooral gelegd op het testen van koninginnen en een gerichte aanparing om kwalitatieve koninginnen te kunnen produceren. Zo werden in 2018 in totaal 151 koninginnen getest. In 2019 gaan we verder op de ingeslagen weg en verwelkomen een tiental nieuwe ‘Testers’ die toegetreden zijn tot het selectieprogramma.
Dankzij de testen die afgelopen jaar zijn uitgevoerd is het in 2019 opnieuw mogelijk om verder te telen van koninginnen met een gekende “Globale teeltwaarde” en virusstatus. Elke imker die geïnteresseerd is in larfjes of koninginnen van deze topmoeren kan een teler in zijn buurt contacteren. De tabel hieronder vind je dan ook alle contactgegevens van de imkers die meewerken. Deze komen binnenkort ook onder 'Breed It' waar alle informatie van het selectiewerk onder zal verschijnen. In afwachting van de finalisatie hiervan, kan je hier alles voorlopig terugvinden.
Een moer die tot de 50% beste moeren behoort en virusvrij bevonden is, heeft een certificaat ontvangen van Honeybee Valley. Hierop staan teler en teeltboeknummer van de moer vermeld.
Binnen het selectiewerk onderscheiden we volgende functies:
De Veredelaars staan in voor de gemotiveerde aanparing van geteste en geselecteerde koninginnen. Zij telen van de beste moeren verder en dankzij een gecontroleerde aanparing worden de koninginnen verder veredeld.
De Testers zullen deze F1 generatie op hun bijenstand testen op verschillende eigenschappen. De aandacht gaat vooral naar testen die de veerkracht van een koningin bepalen. Hierin zijn de virusstatus, overleving na de winter, varroa begin- en eindinfectie, hygiënisch gedrag en varroa-reproductie de belangrijkste. Daarnaast kunnen ook zachtaardigheid, raamvastheid, zwermtraagheid, honingopbrengst en vroege ontwikkeling worden getest. Alle resultaten samen geven per koningin een Globale teeltwaarde.
De Telers ontvangen vervolgens een moer die getest is en tot de beste 50% behoort. Hiermee kan de teler gaan telen en deze hoogwaardig moeren verder gaan verspreiden in Vlaanderen.
Met het veredelingsprogramma willen we komen tot:
Gezonde resistente bijen: bijenvolken die van nature resistentie vertonen tegen virussen en de varroa-mijt zorgen voor vitale volken die weerbaarder zijn tegen alle andere stressfactoren waar de bijen aan worden blootgesteld.
Lokaal aangepaste bijen: bijen die optimaal aangepast zijn aan ons Belgische klimaat, voedselaanbod en seizoensverloop. Hierdoor zijn de bijen in staat de omgevingsfactoren optimaal te benutten. Wat tot gezondere volken zal leiden.
Bijen met de beste prestaties: Door de verschillende testen uit te voeren wordt het mogelijk om koninginnen een teeltwaarde toe te kennen en enkel verder te telen met de beste koninginnen. Door deze dan nog eens aan te paren met darren die complementaire positieve kenmerken aanbrengen wordt telkens een generatie van betere bijen geteeld.
In de tabellen hieronder wordt per provincie een overzicht gegeven van de personen die meewerken aan deze georganiseerde selectie en de functies die zij opnemen.