Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Honeybee Valley zoekt "verse mijten"

Hbv 20180625 1942 Bewerkt

We zijn op zoek naar 50 imkers die de mijtenval tijdens de wilgenbloei opvolgen en het zien zitten om dagelijks (!) de gevallen mijten in te vriezen. Het is van groot belang dat de mijten “vers” zijn en niet langer dan 24u dood alvorens ingevroren te worden. Het verzamelen van de mijten dient te gebeuren van 1 tot 21 maart 2019. Heb je interesse om aan dit onderzoek deel te nemen, lees dan verder wat van jou verwacht wordt.

De wilgenbloei is het traditioneel moment om de natuurlijke mijtenval in een volk te bepalen. Op de bodemschuif van de varroabodem tel je dagelijks het aantal gevallen mijten. Over een periode van 3 weken geeft dit een goed beeld van de mijtinfestatie van je volk, bij aanvang van het nieuwe seizoen. Wanneer je in de zomer nog eens de mijtinfestatie meet (poedersuikermethode), krijg je een beeld van de aangroei van de mijtpopulatie in elk volk. Dit kan enorm verschillen en is een belangrijk selectiecriterium voor wie tot varroa-resistente bijen wil komen. En wie wil dit nu niet? 

Dit gezegd zijnde, zoeken we 50 imkers die de mijtenval tijdens de wilgenbloei opvolgen en het zien zitten om dagelijks (!) de gevallen mijten in te vriezen. Het is van groot belang dat de mijten “vers” zijn en niet langer dan 24u dood alvorens ingevroren te worden. Het verzamelen van de mijten dient te gebeuren van 1 tot 21 maart 2019. Per bijenstand hebben we een 50-tal mijten nodig. Afhankelijk van hoeveel er vallen dien je dus van meer of minder kasten te verzamelen... 

Wie hieraan wil deelnemen stuurt zijn/haar kandidatuur naar Bernadette.Rotthier@UGent.be. Met vermelding van het adres van de bijenstand en de GPS-coördinaten. Tegen 25 februari bevestigen we of uw bijenstand werd geselecteerd. En in de week van 25 maart zullen we de ingevroren mijten dan komen ophalen. Tot slot zullen we je ook vragen de Coloss-enquête aangaande de wintersterfte in te vullen. Deze zal online verschijnen in de tweede helft van maart! 

Om geen beïnvloeding te hebben van de imkers die deelnemen, kunnen we nog niet verklappen wat we precies gaan onderzoeken… Dat kom je dan wel te weten met de Newsflash waarin de resultaten worden gepresenteerd. Uiteraard zal hierin niet de identiteit van de deelnemers worden onthuld. Zij krijgen wel de resultaten van hun eigen bijenstand persoonlijk toegestuurd.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief