Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Honeybee Valley goes online!

Shutterstock 329559671

Het is eindelijk zover! Het platform Honeybee Valley dat werd opgestart in 2014 heeft nu ook zijn hoogsteigen website. Deze moet dienen als communicatie medium naar zowel startende als gevorderde imkers, maar probeert ook de natuurliefhebber en bijengeïnteresseerden te bereiken. Met andere woorden, het brede publiek zal op deze website zijn gading vinden. Als je op "Meer lezen..." klikt, kun je lezen welke informatie je waar op deze website zult kunnen terugvinden.

Bovenaan in de balk met oranje belettering kun je allerlei informatie terugvinden over wie wij zijn (Over ons, Partners, Personeel), welke projecten we in betrokken zijn (Projectportfolio’s), wat onze output is (Output) en welke naderende evenementen van belang kunnen zijn (Kalender). Honeybee Valley is zich bewust van de complexiteit van de bijensterfte. Enkel door op verschillende vlakken tegelijk veranderingen teweeg te brengen, kan hier paal en perk aan gesteld worden. Deze website tracht op verschillende niveaus hiertoe zijn steentje bij te dragen. Via “Diensten” zullen we onder andere meldpunten ter beschikking stellen, zal de imker zijn bestuivingsdiensten publiekelijk kenbaar kunnen laten maken en zal de imker aan het woord gebracht worden over onderwerpen die op dat moment heet van de naald zijn. “Know It” zal door middel van wetenschappelijke literatuur proberen allerlei bij-gerelateerde misverstanden de wereld uit te helpen. Onder “Do It” lichten we specifieke imkerstechnieken toe, terwijl we in “Manage It” enkele imkers aan het woord laten die een bepaalde bedrijfsmethode hanteren. Door specifieke imkerspraktijken over te brengen die de Varroa-mijt onderdrukt of de stress onder het bijenvolk verlaagt, proberen we het verschil te maken op het vlak van bijensterfte. Het uitbreiden van het bijendrachtgebied is cruciaal in het doen heropleven van zowel de honingbijen als de wilde bijen. “Plant It” geeft hierbij een overzicht van alle zowel wilde als gecultiveerde in- en uitheemse planten die belangrijke voedingsbronnen zijn voor onze bijen. Naast onze klassieke honingbij Apis mellifera mellifera komen er maar liefst meer dan 300 bijensoorten voor in België. Een oplijsting hiervan zul je kunnen terugvinden onder “Bee It”. Als je zou willen weten wat jij kan doen om de bijen te helpen, neem je best eens een kijkje onder “Fix It”. Hier zul je allerlei maatregelen terugvinden die de bijenpopulatie ten goede kunnen komen.

Je zult merken dat verschillende van deze items nog “onder constructie” staan. De veelheid aan informatie die we ter beschikking willen stellen, zal in de komende jaren moeten worden opgebouwd. Vaak zullen we hierbij gebruik maken van specifieke experten om jullie zo correct mogelijk en met kennis van zaken informatie mee te geven. Als je op de hoogte wil gebracht worden van belangrijke aanvullingen op deze website, of je wil melding krijgen van het juiste moment om je Varroa-behandelingen uit te voeren of je wil up-to-date blijven over interessante weetjes in de imkerswereld, kun je je op deze website laten registreren. Via geregelde newsflashes die in je mailbox terecht zullen komen, blijf je op de hoogte van wat er leeft in de Vlaamse bijenteelt!

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief