Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Ook burgers alert voor de Aziatische hoornaar

Foto Primair Nest Waregem 20 8 2018 Honeybee Valley Crop1 1 1

Deze week wordt het Citizen Science portaal https://vespawatch.be gelanceerd. Doel van de breed opgezette oproep is om burgers alert te maken en hen de weg naar vespawatch.be tonen. De website moet in de toekomst dienen als meldingsplatform en tegelijk een link vormen met het beheer van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen. Het is een goed voorbeeld van een snellerespons-systeem op een biologische invasie. Een melding van een nest leidt, na bevestiging van de determinatie, tot een snelle verwijdering van de kolonie vóór dat die vermenigvuldigt en registratie van deze ingreep. Alle meldingen van hoornaars worden bijgehouden op een actuele verspreidingskaart die imkers en natuurvrijwilligers kunnen raadplegen om nesten op te sporen. 

20181010 Kast Roeselare Karel Schoonvaere 3

Een waarneming van een jagende hoornaar aan een bijenkast in Roeselare (WVL). De kwaliteit van de foto is niet optimaal, maar toch zijn de donkere kleur, gele pootjes en brede gele achterlijfsband van de Aziatische hoornaar duidelijk te zien. Aziatische hoornaars hangen tijdens het jagen stil voor de kast, dat helpt bij het nemen van een foto. © Karel Schoonvaere, hoornaar okt-2018

Op de website leer je de soorten hoornaars en wespen herkennen, vind je tips bij het zoeken naar nesten en kan je een melding doen. Iedereen kan ook meehelpen om waarnemingen van hoornaars te valideren. Door te klikken op een recente observatie krijg je de mogelijkheid om de waarneming van commentaar te voorzien, of de soortnaam aan te passen als volgens jou de toegewezen naam niet overeenkomt met het dier op de foto. Alles gebeurt hiervoor op het onderliggende iNaturalist portaal voor natuurwaarnemingen. Geverifieerde meldingen van nesten komen automatisch in de werklijst van de bevoegde brandweerzones terecht. De brandweer komt dan het nest vernietigen. Dit is gespecialiseerd en gevaarlijk werk waar je niet zelf aan kan beginnen.

Imkers staan op de eerste lijn in de strijd tegen de Aziatische hoornaar. In vele gevallen nemen zij voor het eerst een Aziatische hoornaar waar als er een nest in de buurt is. Honeybee Valley roept daarbij alle imkers op om ook in 2019 elke waarneming via vespawatch.be te melden. Zo weten actieve zoekers in de buurt waar er hoornaar nesten te vinden zijn. Vergezel elke waarneming van een goede foto als bewijsmateriaal. 

Met de waarnemingen op vespawatch.be kan je ook zelf aan de slag. Een jagende hoornaar werkster aan een bijenkast betekent dat er zich een nest in de buurt bevindt. Hoornaars jagen op gemiddeld 750 meter en doorgaans op minder dan 2000 meter rond het nest. Als de hoornaar een prooi vangt dan vliegt ze er recht mee naar het nest. Neem daarom de tijd om de hoornaar te bestuderen in welke richting ze met haar prooi vliegt. Soms ontleden de hoornaars hun prooien eerst in een nabije struik of boom. Het ontleden duurt hooguit enkele minuten. Via de driepuntsmethode of triangulatie kan de nadere locatie van het nest worden bepaald.

Een steek van een Aziatische hoornaars kan pijnlijk zijn maar is zover gekend niet gevaarlijker dan de Europese hoornaar of wespen. Problematische situaties zijn dan ook zeldzaam en gelinkt met de hoeveelheid steken en hypersensitiviteit (allergie). In Frankrijk is 0.3-7.5% van de mensen allergisch. Voor mensen met een gevoeligheid aan wespensteken is extra waakzaamheid geboden. Zorg dat er altijd iemand in de buurt blijft nadat je gestoken bent. Wordt je plots onwel of misselijk, bel dan zo snel mogelijk het noodnummer 112.

Lancering van Vespawatch op sociale media:

https://www.facebook.com/INBOVlaanderen/

https://twitter.com/INBOVlaanderen/status/1131102620645560323

Foto Primair Nest Waregem 20 8 2018 Honeybee Valley Crop1 1 1

Melding van een nest dat via het snellerespons-systeem daags nadien door de brandweer werd verdelgd. © Karel Schoonvaere, nest aug-2018.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief