Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Oproep tot deelname aan de ‘Bee Master Walk’

Bee Master Walk

Honeybee Valley doet mee aan de 'Bee Master Walk' van kunstenaar COSCO (Louis De Cordier). Deze gaat door op 10 augustus en is een optocht  van imkers in hun kapruinen, door het centrum van Gent, om de problematiek van de bij aan te kaarten. Er wordt verzameld om 10u30 in de Carrington Galerie, Burgstraat 18K, Gent. COSCO wil langs deze weg graag zoveel mogelijk imkers oproepen om mee te komen stappen in de Bee Master Walk.

Niemand beter dan imkers zijn vertrouwd met de huidige situatie van de bij. Naar aanleiding van zijn tentoonstelling “Biblioteca Del Sol_press#8”,  in de nieuwe galerie Carrington, organiseert kunstenaar Cosco [Louis De Cordier] een optocht door en voor imkers in het hartje van de stad Gent.

Louis De Cordier die zelf ook imker is, startte als kunstenaar enkele jaren geleden in de bergen van de Sierra Nevada een bijen conservatie project op. Dit niet enkel om de bij haar natuurlijke genetische slagkracht terug te laten winnen, maar alsook om de problematiek van de bij aan te kaarten in de hedendaagse culturele wereld via artistieke projecten. Vorig jaar nog bouwde hij zo op Domein Raversyde te Oostende een reuze grote bijenkorf met zandzakken, dit met de steun van bijen vereniging De Kustbie. 

De optocht ‘Bee Master Walk’ ziet de kunstenaar als een historisch statement, waarbij een grote groep ´Bee Masters´, in een serene rust en met hun [witte] bijenpakken door de straten van het middeleeuwse Gent wandelt, alsof ze samen een grote hoeveelheid aan bijen tegemoed gaan. Het idee van dit eenvoudig doch sterk visueel concept, vindt zijn kracht in het feit dat imkers, van oudheid geassocieerd met intelligente, mysterieuze, maar ook introverte en zelfs excentrieke persoonlijkheden, slechts heel zelden in groep worden gezien. Het dragende element achter de opkomst is dus een narratief te creëeren ten voordele van de publieke bewustwording van de kritieke toestand van de bij, en onze huidige niet duurzame manier van omgaan met de natuur.  Wie meer dan de Bee Master, heeft respect voor de bij [de natuur], die naast het schenken van honing, pollen,.. ook serieus kan steken bij het onvoorzichtig omgaan met haar.

Aldus is de imker optocht in vol beschermingsornaat, niet enkel een ode aan de liefelijkheid en het nuttige belang van de bij, als zowel een duidelijk signaal naar wat mogelijks achter de hoek te komen staat. De optocht zal fotografisch en in film vastgelegd worden door zowel de kunstenaar, als enkele professionele (pers)fotografen. 

PRAKTISCH:

Samenkomst om 10:30 in de Carrington Galerie

Vertrek om 11:00, terug om 12:00

Talk/Lezing om 12:00

met COSCO [Louis De Cordier], Dries Laget (Honeybee Valley - http://www.honeybeevalley.eu) en ...

Burgstraat 18K, Gent

0484/82.94.41

info@carrington.gallery

Verkleding is mogelijk in de galerie.  Terugkomst voorzien in de galerie tegen 11:30 / 12:00 + drink

KLEDIJ:

Bijen pak aantrekken zoals je je eigen kasten zou inspecteren. Gelieve geen: plakkaten of protest borden, carnaval of ludieke bijen pakken, vuurwerk, [gekleurde] rookstaven, trommels, luidsprekers, megafoons, bellen of toeters. Om veiligheid redenen ook geen brandende rokers.   

PARKING: 

Klooster Karmelieten [50m] / Parking Ramen [100 m]

TRAM: 

tram 1 of 4 – halte Gravensteen 

WANDEL ROUTE:

Vertrek: Carrington (Burgstraat 18K) naar Gravensteen > via Gravensteen > Groentemarkt > over brug aan galerie pont en plas (Graslei) > Korenlei > St-Michielsplein >  St-Michiels brug over > Korenmarkt > Klein Turkije > Poeljemarkt > Botermarkt > Hoogpoort (links inslaan) > Lange Munt (rechts afslaan) > Grootkanonplein (Dulle Griet) > brug over naar  Kraanlei > Gravensteen > Carrington (Burgstraat 18K).


Met steun van: Honeybee Valley, de Koninklijke Vlaamse Imkersbond en Stad Gent: Klimaatstad

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief