Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

'Bee Master Walk' te Gent

Dsc 9246

Op 10 augustus nam kunstenaar COSCO (Louis De Cordier) een 40-tal imkers op sleeptouw voor een serene wandeling doorheen het historisch centrum van Gent: de Bee Master Walk. Het werd een gezellige wandeling waarbij de imkers en niet-imkers heel snel met elkaar aan de praat geraakten. Slechts één onderwerp kwam ter sprake: de bij. Toevallige passanten en niets vermoedende Gentenaars keken met verstomming naar de bende in kapruinen gehulde imkers die uit hun natuurlijke omgeving waren losgeweekt en plots midden in de stad en in groep opdoken. Dit was dan ook de bedoeling van de kunstenaar.

De tocht had ook als doel de hoge nood aan actie voor de honingbij te onderstrepen. En dit werd ook in het panelgesprek achteraf duidelijk. Vanuit het publiek kwam de unanieme reactie dat dit meer zou moeten gebeuren: imkers die uit hun vertrouwde omgeving naar buiten komen en duidelijk maken dat er iets moet veranderen om de bijen te redden. Elke imker kan in zijn omgeving een grote invloed hebben. En met alle imkers samen zal de beweging die vanonderuit start ook zijn weg vinden tot in bestuursorganen en overheden. Want uiteindelijk gebeuren de grote veranderingen in de maatschappij altijd vanuit de bevolking, waarna beleidsmakers volgen.

De afgelopen jaren is de bewustwording rondom de bijenproblematiek enorm gegroeid. Nu is het moment er gekomen om ook daadwerkelijk antwoorden en oplossingen te bieden. En wie beter dan de imker kan deze bieden. De imker kent zijn bijen, kent de problemen en kent in veel gevallen ook de oplossing. Met de honingbij kunnen banden gesmeed worden met lokale besturen, landbouwers, natuurverenigingen en openbare diensten. Deze mars was een symbolische stap in het naar buiten treden van de imker, waarbij de hand wordt uitgestoken voor samenwerking.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief