Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Stuifmeelkorrels determineren door DNA-metabarcoding

Screenshot 2020 12 22 A comparison between palynological and DNA metabarcoding methods on pollen lowres

In kader van het INSIGNIA-project werden afgelopen jaar door 9 imkers in Vlaanderen tweewekelijks stuifmeelstalen verzameld door de pollenklompjes van terugkerende fourageerbijen af te vangen. Nog eens 72 Citizen Scientist-imkers uit 8 andere landen deden hetzelfde. Al deze gegevens zullen een mooi beeld geven van waar de honingbijen voornamelijk op gevlogen hebben.

Maar wie zich al eens verdiept heeft in de palynologie (of pollenanalyse) weet dat het bepalen van de plantensoort op basis van de pollenkorrel een bijzonder tijdrovend werk is. En waarbij vaak niet tot op soort, maar slechts tot op genus kan gedetermineerd worden. Dankzij moderne technieken zoals DNA-metabarcoding kan de lichtmicroscoop achterwege gelaten worden om stuifmeelkorrels te determineren. Bij DNA-metabarcoding wordt voor elke plantensoort een uniek stukje DNA-sequentie bepaald. Wanneer deze DNA-sequentie dan wordt teruggevonden in een staal, kunnen we er zeker van zijn dat stuifmeel van deze plant verzameld werd. Naast het al dan niet voorkomen, kan natuurlijk ook kwantitatief gekeken worden hoeveel stuifmeel van welke plant werd verzameld. De analyses dienen uitgevoerd te worden door gespecialiseerde labo’s, maar de tijdswinst en hogere nauwkeurigheid maken de techniek van DNA-metabarcoding zeker interessant.

Van 9 tot 11 december vond de Trends in biodiversity and Evolution Conference digitaal plaats en was volledig gewijd aan Metabarcoding en Metagenomics. De opportuniteit voor onze Portugese collega’s van het Instituto Politécnico de Bragança, om hun onderzoek in kader van INSIGNIA eens uit de doeken te doen. De presentatie die Andreia Quaresma gaf, kan je hieronder herbekijken.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief