Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Laat het gras groeien tot 1 mei

Affiche 1

Wist je dat bijna 10% van Vlaanderen woestijn is? ByeByeGrass viert dit jaar zijn derde verjaardag en roept iedereen op om het gazon tot 1 mei te laten groeien. Hoe minder we het gazon maaien, hoe minder water we moeten geven, hoe meer vlinders en bijtjes we aantrekken en hoe meer CO2 we opslaan. Door een beetje luier te zijn redden we de planeet, onze portemonnee en onze vrije tijd.

Twee jaar geleden gaf tuinarchitect Louis De Jaeger samen met Dirk Draulans, Maria ‘Mies’ Meulders, Bartel Van Riet, Herr Seele, Steven Vromman en de wetenschappers achter Ecoduct & Centaurea de aftrap van een campagne die als doel heeft: zoveel mogelijk gazon afschaffen en veranderen in bloemenweides, struiken en bomen.

“Een gemillimeterd gazon is niet meer dan een groene woestijn. Het is het meest onnatuurlijke wat er is. Dankzij jarenlange propaganda van tuincentra denken we dat we wekelijks moeten maaien, en veel moeten bemesten en verticuteren, maar dit is fake news. Dit doet meer kwaad dan goed.” zegt Louis De Jaeger.

Pimpjegazon

Bijna één tiende van de oppervlakte van Vlaanderen bestaat uit tuinen. Als iedereen tot 1 mei het gras laat groeien heeft dit een enorme positieve impact op ons chronisch watertekort én op je waterrekening. Ook zal alles wat fladdert en rondkruipt je dankbaar zijn. Zelfs al laat iedereen maar één vierkante meter gazon groeien krijgen we er in één klap het grootste natuurgebied van Vlaanderen bij.

Garden hacks

Je kan je gazon zeer gemakkelijk pimpen. Zet bijvoorbeeld 4 stokjes waartussen je het gras laat groeien, observeer wat er allemaal groeit. Het is ook mooi als je de randen van je gazon langer laat worden, door sommige delen minder frequent te maaien creëer je een gazon in verschillende niveaus. Leuk is ook om bepaalde vormen te laten groeien, zoals een hartje of een smiley. Of waarom geen stuk lang gras houden en er enkele zitcirkels in maaien?

Gazon dat je echt weinig gebruikt kan je maar beter vervangen door een bloemenweide, vaste planten, struiken of bomen.

Dit jaar opnieuw organiseert ByeByeGrassDe Grootste Bloemenweide van de Benelux” waarbij er met zoveel mogelijk mensen samen gezaaid wordt, iedereen in zijn eigen tuin. Zo maken we allemaal puzzelstukjes die samen de grootste bloemenweide ooit kunnen worden. Inheemse en autochtone zaden kan je kopen via de groepsaankoop op zaden.byebyegrass.eu.

Grootste Bloemenweide Benelux 2021

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief