Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Nieuwe methode om bijenwaskwaliteit na te gaan

Bijenwas

Problemen met de kwaliteit van bijenwas zijn dikwijls het gevolg van vervalsing met goedkopere stoffen die soms in relatief grote concentraties in commerciële bijenwas voorkomen en die daardoor de specifieke eigenschappen van de was verstoren. Kwaliteitsverlies kan ook het gevolg zijn van verkeerde behandelingen tijdens het oogsten en zuiveren van de was. Bovendien zijn er ook verschillende synthetische bijenwas producten op de markt die wel gelijken op bijenwas maar die een andere chemische samenstelling bezitten. Vandaar dat het belangrijk is te waken over de kwaliteit van onze bijenwas.

Binnen het Vlaams Bijenteeltprogramma 2020-2022 werden 2 analyse methoden onderzocht voor kwaliteitscontrole van bijenwas, nl. ‘differential scanning calorimetry’ (DSC), die het smeltgedrag van de was weergeeft, en ‘proton nuclear magnetic resonance’ (1H-NMR), waarmee de samenstelling van de was bepaald wordt. Voor beide technieken is een minimale hoeveelheid was nodig (slechts 10 mg tot 1 g) en ze kunnen zonder voorafgaande bewerkingen in ongeveer een uur tijd uitgevoerd worden.

Door analyse van een groot aantal maagdelijke wassen “geoogst” door leden van de Imkersbond Deinze vzw, werden met deze technieken normen vastgelegd waaraan een was moet voldoen om als zuiver aanzien te worden waardoor vervalsing en/of slechte kwaliteit in bijenwas kan opgespoord worden. Deze technieken werden met succes toegepast op buitenlandse wassen, “sjoemelwassen”, was vervalst met paraffine, “synthetische“ bijenwas en een reeks vervalste wassen uit Zagreb.

De bedoeling is om deze technologie aan Vlaamse imkers aan te bieden, zodat verdachte bijenwas naar vervalsing kan onderzocht worden. Wie meer informatie wenst of verdachte stalen wil laten onderzoeken, kan bij volgende personen terecht:

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief