Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Speurtocht naar nest Aziatische hoornaar

Aziatische Hoornaar 01 05 2017

De afgelopen maanden kwamen heel wat waarnemingen van hoornaars binnen bij Honeybee Valley en waarnemingen.be. In alle gevallen ging het echter over de inheemse Europese hoornaar of de Stadsreus. Tot vorige week woensdag (27/10) dan toch een Aziatische hoornaar werd gevangen in Wevelgem (West-Vlaanderen). Dit is na de vondst in Oudenaarde in het voorjaar de tweede waarneming van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen dit jaar. Het grote verschil is dat het dit maal om een werkster gaat en er dus een nest in de omgeving moet zijn.

Dat de Aziatische hoornaar zich in Vlaanderen zal vestigen is zeker. Maar indien we het nest kunnen vernietigen, kunnen we haar verspreiding sterk vertragen. Het is immers in dit jaargetijde dat nieuwe koninginnen geboren worden die zich gaan verspreiden om volgend jaar nieuwe kolonies te starten. Er is dan ook geen tijd te verliezen om dit nest op te sporen.

Daarom organiseert Dries Laget samen met een aantal vrijwilligers op 3 oktober een eerste zoektocht. In eerste instantie worden werksters opgezocht, bijvoorbeeld op bloeiende klimop. Door het wegvliegen van deze werksters nauwkeurig in kaart te brengen, kan vervolgens een idee gevormd worden van waar het nest zich zal bevinden.

Wie wil mee zoeken dient dit te melden aan Dries (dries.laget@ugent.be) en op 3 oktober om 13u aan het station van Wevelgem te staan, met een kompas en vlindernetje indien mogelijk.

Afgelopen maand werd op deze manier in Nederland een nest opgespoord en vernietigd. Zij hebben uiteindelijk zelfs een drone met warmtecamera ingeschakeld om het nest te lokaliseren. Een filmpje is hier terug te vinden.

Voor meer info over de Aziatische hoornaar verwijzen we graag naar de Newsflash van 4 mei 2017.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief