Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Geef het aantal overwinterde bijenvolken door aan COLOSS

Coloss Logo 200Px

Verschillende alarmerende berichten van imkers doet ons vermoeden dat de wintersterfte dit jaar opnieuw hoog zal liggen. De opmars van de Aziatische hoornaar in 2023 lijkt onze bijen zeker parten te hebben gespeeld. Maar is de wintersterfte hierdoor extra verhoogd ten opzichte van de jaren daarvoor? Hebben imkers de varroamijt onder controle kunnen houden en wordt voldoende rekening gehouden met het drachtgebied? Om hier een beter zicht op te krijgen, vragen we jou deel te nemen aan de internationale COLOSS bevraging. De wintersterfte wordt er niet enkel nationaal, maar ook internationaal opgevraagd en geanalyseerd. Hoe meer imkers aan deze bevraging deelnemen, hoe beter het sterftecijfer de realiteit zal benaderen.

Je kan ervoor kiezen om enkel de eerste vragen in te vullen waarbij gevraagd wordt naar het aantal volken voor en na de winter. Daarna komen een reeks vragen die proberen te achterhalen wat mogelijke oorzaken van sterfte zouden kunnen zijn. We raden sterk aan om even de tijd te nemen ook deze vragen te beantwoorden. Het kan ons en de COLOSS organisatie belangrijke inzichten geven.

Als extra motivatie zullen we net als vorige jaren na het afsluiten van de enquête aan alle deelnemers die hun emailadres opgeven een adviesrapport op maat opsturen. Hierin zal aangegeven worden of de gehanteerde methode goed is of dat er mogelijks nog ruimte is om bij te sturen. Tips vanuit Honeybee Valley met betrekking tot uw bedrijfsmethode zullen dan ook meegegeven worden.

Alvast bedankt voor uw deelname!

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief