Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Oproep tot meer bijenplanten in VRT Terzake-reportage

Ft Terzake 72Dpi

Donderdagavond 30 maart jl. was er een reportage van het VRT-programma Terzake waarin de honingbijen aan bod kwamen. Aanleiding was een nakende beslissing van de Europese Commissie over een strengere regeling rond het gebruik van schadelijke pesticiden in de landbouw. Journalist Dirk van Zundert en zijn filmploeg gingen hiervoor langs bij Staf Kamers, stadsimker van Leuven en Tom Troonbeeckx, een zgn. bij-vriendelijke landbouwer uit Heverlee. Ook werden opnames gemaakt op een bijenstand van Honeybee Valley, met name op een prachtig stukje natuur in Merelbeke, ons vorig jaar ter beschikking gesteld door het gemeentebestuur en het schepencollege (Tim De Keukelaere is bevoegde schepen). 

Dit alles resulteerde in een leuk stukje televisie met een duidelijke boodschap. De burger kan de imkerij het best helpen met het aanplanten van bijenplanten opdat het drachtgebied van de honingbij zou vergroten. In de tussenkomsten van prof. Dirk de Graaf, directeur van Honeybee Valley, werd voor het eerst cijfermateriaal gegeven over de bijensterfte van de afgelopen winter. Met 100 COLOSS-enquêtes geteld zitten we aan een wintersterfte van 25%. Dit getal kan nog fluctueren als meer enquêtes ons bereiken. Bij deze nogmaals een oproep om de vragenlijst over de bijensterfte in te vullen (http://projects.honeybeevalley.eu/limesurvey/index.php/246166). 

Ook opmerkelijk was de tussenkomst van prof. de Graaf over de nood aan stuifmeel van een bijenkast op jaarbasis (25 kg) en met hoeveel bomen dit overeenkomt (1000 bomen). Deze informatie was afkomstig van een publicatie van dr. Joe Traynor gepubliceerd in American Bee Journal (April 2001) waarin sprake is van 0,7 – 1,2 mg pollen per amandel bloesem (gemiddeld dus 1 mg/bloesem) en tussen 24.000 en 28.500 bloesems per boom (afhankelijk van dichtheid van de aanplanting). Met gemiddeld 25.000 bloesems/boom die elk ongeveer 1 mg stuifmeel opleveren kom je aan een gezamenlijke stuifmeelopbrengst per boom van amper 25 g en heb je inderdaad 1000 bomen nodig om een bijenvolk van stuifmeel te voorzien. Ook voor andere bomen werden vergelijkbare data gevonden. Ook interessant in deze context is een recente publicatie van dr. Damien M. Hicks in PLoS ONE (November 2015) waarin wordt gesteld dat een bijenweide tussen 0,06 en 0,12 g pollen/m²/dag opbrengt (gemiddeld 0,1 g/m²/dag). Voor 150 dagen (ongeveer een volledig bijenseizoen) geeft dit 15 g/m², wat toelaat te berekenen dat een bijenvolk al gauw 1600 m² bijenweide nodig heeft om aan voldoende proteïne-voeding te komen. Indrukwekkende cijfers toch die ongetwijfeld bepalend zijn voor de goede gezondheid van onze bijen. Het kan een duidelijk wetenschappelijk argument zijn om de burgers en de beleidsvoerders aan te zetten tot het voorzien van meer bijenplanten. En op de vraag van journalist Dirk van Zundert of “iedereen imker moet worden” kon dan ook kortweg geantwoord worden: “beter de bijenweide groot maken”.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief