Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Procedure bij detectie van de Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar 01 05 2017 1 cropped

De laatste weken konden we de natuur terug zien opleven. Ook de insecten zijn opnieuw veelvuldig te bespeuren, waaronder helaas ook de Aziatische hoornaar. Verschillende primaire nesten werden reeds gemeld op vespawatch.be. Dergelijke meldingen zijn sinds 2017 mogelijk dankzij het gelijknamige citizen-science project Vespawatch. Nieuw dit jaar is dat door Departement Landbouw & Visserij en het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid geïnvesteerd wordt in een gecontroleerde opsporing en verdelging van de nesten. De financiering hiervan valt onder het Vlaams Bijenteeltprogramma. Bovendien wordt hiermee ook wetenschappelijke data verzameld om onze kennis over de exoot te vergroten. Uiteindelijk zal de verzamelde informatie dienen om volgend jaar een beheersovereenkomst op te maken voor de Aziatische hoornaar.

Als je vermoedt een Aziatische hoornaar opgemerkt te hebben, is dit in het kort de te volgen procedure:

  • Plaats je melding op vespawatch.be. Deze worden door het INBO (Instituut voor Natuur- en Bos Onderzoek) geëvalueerd.
  • Als het effectief over de Aziatische hoornaar blijkt te gaan, contacteren het VBI (Vlaams Bijeninstituut) en de regionale coördinator Vespawatchers de plaatselijke imkervereniging. Zij gaan op zoek naar vrijwilligers om samen de nesten op te sporen.
  • Zoektocht(en) worden opgezet om de nesten te lokaliseren.
  • Het VBI duidt een verdelger aan. Dit kan ofwel de brandweer of een opgeleide professionele verdelger zijn.

Je merkt dat de imkers hierbij een belangrijke taak hebben. Zij worden gevraagd alert te blijven voor deze hoornaars en ondersteuning te bieden bij zoekacties om de nesten te lokaliseren. Imkers hebben er namelijk alle baat bij geen Aziatische hoornaars in de buurt van hun bijenvolken te hebben.

Veel meer informatie kan je tevens vinden op vlaamsbijeninstituut.be.

Aziatische hoornaar 01 05 2017 3

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief