Menu

Breed It

Om te kunnen deelnemen aan het Breed It programma dien je je eerst te registreren. Ben je al geregistreerd? Log dan hier in.

Breed It

Imkers die meerdere bijenvolken houden, merken al snel grote onderlinge variaties op: het ene volk haalt bijvoorbeeld veel meer stuifmeel binnen, terwijl het andere precies beter om kan met de varroamijt. Soms onbewust zal de imker bepaalde volken verkiezen en hiervan verder kweken. Meer ervaren imkers zullen hun volken op specifieke eigenschappen testen en koninginnen kweken uit de volken die het best scoorden op de testen. Om dergelijk selectiewerk tussen imkers te kunnen vergelijken, worden gestandaardiseerde testen gebruikt die beschreven staan in de brochure over testprotocols.

Binnen het Vlaams Bijenteeltprogramma werd een Comité Selectiewerk Vlaanderen (CSV) opgericht dat het ganse proces van het inkruisen van specifieke lijnen, tot het testen van volken en het natelen en opvolgen van koninginnen tracht te stroomlijnen. Deelnemers van het CSV krijgen toegang tot het Breed It programma waar ze alle gegevens van de bijenvolken en de testresultaten van de koninginnen kunnen ingeven. Honeybee Valley voert verschillende laboratorische analyses uit zoals virusscreening en reproductie van varroamijten, verwerkt de ingevulde data en rangschikt de koninginnen volgens prestaties. De ingevoerde gegevens worden tevens geplaatst in het totaal van het selectiewerk in Vlaanderen. Daarnaast biedt Breed It een logboekfunctie waarmee je je uitgevoerde selectiewerk overzichtelijk kan houden. Met oog voor de verschillende strategieën van allerlei selectiegroepen wil dit comité de krachten bundelen en samen voor een meer veerkrachtig bijenbestand in Vlaanderen gaan. Als je geïnteresseerd bent om aan selectie te doen op je eigen bijenstand en je kennis wil delen met andere selectiegroepen om zo betere resultaten te boeken, is deelname aan het CSV misschien iets voor jou. Maak je hiervoor kenbaar via info@honeybeevalley.eu.