Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Mogen bijenkasten nog de landsgrenzen over?

Favv Logo

Nu het op Vlaams grondgebied duidelijk is welk transport de imker nog kan doen onder de huidige Corona-maatregelen (zie één van onze vorige Newsflashes), heerste er nog steeds veel verwarring over het feit of transport van bijenkasten van en naar het buitenland nog gerechtvaardigd is. Het FAVV heeft hier recent haar Frequently Asked Questions (FAQ) over aangepast. Je kan deze hier terugvinden.

In de FAQ vind je duidelijk terug hoe je kan bewijzen dat je een geregistreerd imker bent en onder welke voorwaarden bijenkasten op Belgisch grondgebied mogen verplaatst worden. Er wordt ook toegelicht of transport van bijenkasten over de grenzen mogelijk is. Hiervoor is telkens een gezondheidscertificaat afgeleverd door het FAVV noodzakelijk (zoals ook vóór de coronacrisis het geval was!). Om dit aan te vragen, neem je contact op met jouw LCE (Lokale Controle-eenheid) van het FAVV. Voor verplaatsing van bijenkasten uit het buitenland naar België is een gezondheidscertificaat van het land van oorsprong noodzakelijk.

Het FAVV kan echter geen garanties geven over het transport naar een andere lidstaat. De situatie met betrekking tot het coronavirus verschilt van de ene Lidstaat tot de andere en het dierentransport kan in bepaalde Lidstaten aan banden zijn gelegd. Je kan de actuele situatie aan de Belgische grenzen nakijken op de website van het crisiscentrum in België.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief