Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Leerlingen in de ban van de bij tijdens de wetenschapsweek

Dscn3048 72Dpi

Tijdens de Vlaamse Wetenschapsweek tussen 24 en 28 oktober werden leerlingen tussen de 10 en 18 jaar ondergedompeld in de boeiende wereld van wetenschappelijk onderzoek aan tal van universiteiten, hogescholen en wetenschappelijke instellingen. Honeybee Valley opende zijn deuren voor 67 leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs om kennis te maken met de wondere wereld van de honingbij.

Dscn2987 72Dpi

Dr. Ellen Danneels geeft uitleg over de verschillen tussen hommels, wespen en bijen.

Leerlingen kwamen uit Tielt, Opwijk, Halle, Leuven, Ronse en Oostakker naar Honeybee Valley in het kader van de Vlaamse Wetenschapsweek. Via een tweedelige workshop konden ze kennis maken met de wondere wereld van honingbijen en solitaire bijen. In groepjes van 10 tot 12 leerlingen werd in een eerste workshop de morfologie van de honingbij van naderbij bekeken. Als eerste werd getoond hoe het onderscheid kan gemaakt worden tussen honingbijen, wespen, hommels, solitaire bijen en zweefvliegen. Hierbij werden gepinde insecten gebruikt waarop specifieke kenmerken van elke groep werden bekeken. Door gebruik te maken van binoculairen en microscopen werden daarna de uitwendige structuren van de honingbij overlopen. Hierbij werd aandacht besteed aan hoe bijen bloemen waarnemen, de manier waarop honingbijen stuifmeel verzamelen, hoe de angel werkt als de bij steekt, hoe de varroa-mijt de bij verzwakt en dergelijke. 

Dsc 2513 72Dpi

Imker Jeroen Eerens toont de werking van de honingslinger.

Na de lunch in de studentenresto was het tijd voor de tweede workshop. De leerlingen kregen allemaal een kapruin aan waardoor ze als beschermde imkers de bijenhal konden verkennen. De imkers toonden hoe was wordt gesmolten, hoe honing wordt geslingerd, hoe je de varroa-mijten in een bijenvolk kunt tellen en nog veel meer. Bij de solitaire bijenmuur werd het belang van de wilde bijen meegegeven en werd uitgelegd wat de leerlingen zelf kunnen doen om het de bijen makkelijker te maken. Na afloop werd honing geproefd en kregen de leerlingen hun zelf gesmolten wasfiguurtje mee naar huis.

Dscn3124 72Dpi

Imker conservator Dries Laget geeft uitleg bij de solitaire bijenmuur.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief