Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

COLOSS wil weten hoe kennis tot bij de imker geraakt

Coloss Logo 200Px

COLOSS is een wereldwijde netwerk-organisatie van meer dan 1479 bijenonderzoekers uit 102 landen (dd 15 september 2020). COLOSS is in 2009 opgericht in Wageningen om de uitdagingen van onze bijen en de bijenhouders het hoofd te bieden. Op dat moment was dat voornamelijk de hoge wintersterfteaanpakken door op zoek te gaan naar de oorzaken en het aanbieden van oplossingen. Nu nog wordt jaarlijks de COLOSS wintersterfte-bevraging in meer dan 30 landen, waaronder België en Nederland, gehouden. Dit houdt de vinger aan de pols hoe het met de wintersterfte is gesteld en geeft inzicht in hoe imkerstechnieken evolueren. Maar COLOSS doet veel meer. Sinds de oprichting zijn wetenschappers gezamenlijk de diepte in gedoken en zijn er verschillende werkgroepen en task forces opgezet. Het idee daarbij is dat we als wetenschappers niet individueel blijven zoeken naar een klein stukje van de oplossing, maar dat wetenschappers wereldwijd samen de puzzel proberen te leggen en tot oplossingen komen. Samen kun je nu eenmaal meer en beter onderzoek doen dan alleen. Zo is er een Task Force die onderzoek doet naar varroabestrijding, één die het recent probleem van de Aziatische hoornaar tackelt en één die alles wil weten over de kleine bijenkastkever.

Een aantal jaar terug is een nieuw kernproject opgericht die zich wil bezighouden met de vraag: hoe brengen we de wetenschappelijke informatie die we genereren dichterbij de doelgroep? Wetenschappers ontdekken voortdurend nieuwe interessante zaken, maar al te vaak komt de informatie niet tot bij wie het zou moeten komen. De groep die hier verbetering in wil brengen staat onder aanvoering van Lotta Fabricius uit Zweden en Linde Morawetz uit Oostenrijk en heet B-RAP. Dit staat voor Bridging Research and Practice (Ned. Het verbinden van onderzoek en praktijk).

De bijenwetenschappers van Honeybee Valley van de universiteit van Gent en bijen@wur van Wageningen universiteit lanceren vandaag een B-RAP enquête met als doel de imkers van Nederland en Vlaanderen te bevragen. Het doel is te achterhalen waar de Vlaamse en Nederlandse imkers graag meer informatie over te weten komen en op welke manier de informatie het best tot bij de imker kan geraken. Vul dus zeker de bevraging in, zodat wij wetenschappers, makkelijker van onze ladder komen en te weten komen hoe we alle mogelijke kennis tot bij jullie kunnen krijgen. Als u mee wilt doen, klik dan hier.

Dries Laget (Ugent) & Bram Cornelissen (Wageningen Universiteit & Research)

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief