Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Winterbehandeling tegen de varroamijt

Dsc 0211

Koning winter heeft zich nog niet van zijn strengste kant laten zien dit jaar, maar met de koude-periode begin november, mogen we er van uitgaan dat de bijenvolken momenteel broedloos zijn. Mocht u nog geen winterbehandeling tegen de varroamijt hebben uitgevoerd, dan is het nu het ideale moment!

Aanbevolen werkwijze:

Oxaalzuur blijft een zeer efficiënt middel voor de behandeling van de varroamijt. Door contact met oxaalzuurkristallen sterft de mijt af. Het is daarom van belang een goede verspreiding van het oxaalzuur in het volk te bekomen. Dit kan op twee manieren: bedruppelen of sublimeren.


 
Bedruppelen Sublimeren
Benodigdheden Kant-en-klare-oplossing of zelf gemaakte oplossing*

Doseerspuit

Oxaalzuurkristallen*

Varrox-verdamper of gelijkaardig toestel

Autobatterij

Bescherming Handschoenen

Veiligheidsbril

 

Handschoenen

Veiligheidsbril

Mondmasker met filter FFP3

T° van toepassing Tussen -5 en +5°C; zodat de bijen in wintertros zitten en de kast niet verlaten Tussen +5° en +10°C; zodat de bijen in een “losse” wintertros zitten en de damp tot in de kern van de tros kan doordringen
Recept Voor 10 volken:

300 ml lauw water

300 gram kristalsuiker

18 gram oxaalzuur

=> 5 ml druppelen per bezette bijenstraat

1 g oxaalzuur per broedbak; oxaalzuur op de verdamper aanbrengen; in de kast schuiven, kast volledig afsluiten en de verdamper aanzetten voor 2,5 minuten. De kast daarna nog 15 minuten gesloten houden alvorens de verdamper te verwijderen

Bedruppeling:

Dit is veruit de veiligste methode om te gebruiken. Draag de nodige bescherming bij het aanmaken van de oplossing en zorg ervoor dat deze op kamertemperatuur is op het moment van de behandeling zodat de bijen niet verkleumen.

Sublimeren:

Oxaalzuur sublimeert bij 157 °C. Vanaf 101,5°C smelt het en bij temperaturen boven de 189°C ontbindt het. Bij een te hoge of een te lage temperatuur zal het oxaalzuur dan ook niet in dampvorm in het bijenvolk terecht komen en de behandeling niet efficiënt gebeuren. Gebruik daarom een betrouwbaar toestel!

De oxaalzuurdampen zijn uiterst schadelijk bij inademing. Draag daarom een beschermmasker met filter type FFP3 en let vooral op bij het uithalen van de verdamper (mogelijks zijn er nog restanten van het oxaalzuur aan het verdampen) en bij het hervullen van de verdamper (indien deze nog heet is, gaan het toegevoegde oxaalzuur onmiddellijk sublimeren).

Wat de behandelingswijze ook is, pas deze slechts één maal toe. Oxaalzuur is een sterk zuur, wat in de voorgeschreven concentraties geen problemen oplevert. Maar indien bijen twee maal een oxaalzuuroplossing in hun maag en darmkanaal krijgen, dan treedt wel onherstelbare schade (en sterfte) op!

Het belang van de winterbehandeling:

Wintersterfte van bijenvolken zullen we nu niet meer kunnen tegengaan. Een volk dat in de nazomer te sterk geïnfesteerd was met varroa-mijten gaat sowieso ten onder. Maar een broedloze periode is hét moment bij uitstek om een efficiënte behandeling uit te voeren. Het doden van de mijten in de winter zorgt ervoor dat het eerste broed dat aangemaakt zal worden in januari en februari vrij van mijten kan ontwikkelen en dus zeer vitale bijen oplevert die de winterbijen gaan vervangen. Een sterke ontwikkeling van het broednest zorgt vervolgens voor een laag aantal mijten per broedcel en dus een gezond volk. Tegen het zwermseizoen is het dan weer van belang om een broedloze periode in te lassen, gecombineerd met een nieuwe behandeling zodat de bijen ook de rest van de zomer optimaal kunnen ontwikkelen.

*Wees u zich bij het gebruik van dergelijke producten bewust van het gevaar voor uzelf en omstaanders en neem de nodige voorzorgsmaatregelen.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief