Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Ideale moment voor winterbehandeling

DSC 8187 72dpi

In de newsflash van 18 december raadden we aan om nog even te wachten met behandelen. Welnu, één maand later, komt het ideale behandelingsmoment eraan! Na de koude periode in de eerste helft van januari en de sneeuw van afgelopen weekend is het nu bijna zeker dat alle volken broedloos zijn. Komend weekend (23 en 24 januari) worden temperaturen voorspeld onder de 5°C. Het moment om te behandelen!

Voor een beschrijving van de druppelmethode verwijzen we je graag naar p. 10 van de brochure: Veilig varroa bestrijden en materiaal desinfecteren. Tel zeker gedurende een week na behandeling de mijtenval onder je kast. Dit zal je heel wat kunnen leren. Bij grote aantallen mijten (meer dan 1000) heb je geluk dat je volk nog in leven is. Dan dien je jezelf af te vragen hoe je je volken met veel minder mijten de winter in kan laten gaan. Indien er grote variatie in mijtenval optreedt tussen de verschillende volken, kan je ook gaan analyseren of dit komt door je ingrepen het afgelopen seizoen of omdat het éne volk zich beter kan verweren tegen de mijten dan het andere. In dat geval heb je een tool in handen om aan selectie naar varroaresistentie te gaan doen!

En als je dan toch aan je kasten werkt, controleer ook ineens of er geen grote hoeveelheid dode bijen voor de vliegopening op de bodem ligt. Deze zouden kunnen gaan schimmelen en/of het uitvliegen van de bijen bij warmere temperaturen belemmeren.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief