Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Overlarfproject 2022

Overlarven

Binnen het Vlaams Bijenteeltprogramma werd het overlarfproject nieuw leven in geblazen in het tweede werkingsjaar van het VBP 2020-2022. Jaarlijks worden met het Comité Selectiewerk Vlaanderen een aantal koninginnen geselecteerd die ingezet kunnen worden om andere Vlaamse imkers van goed teeltmateriaal te voorzien. Het zijn één voor één topmoeren die het vorige selectiejaar uitstekend scoorden op veerkracht (varroa- en virusresistentie, hygiënisch gedrag en uitwinteringsindex), aangevuld met andere kenmerken zoals gedrag (zachtaardigheid, raamvastheid en zwermtraagheid) en productiviteit (voorjaarsontwikkeling en honingopbrengst).

Deze geteste en goedgekeurde koninginnen bevinden zich verspreid over Vlaanderen. Ze zijn voor iedere imker goed bereikbaar en vormen zo alduseen uitstekende basis om de Vlaamse imkerij te bevoorraden. De telers die over uitstekend teeltmateriaal beschikken en deelnemen aan het overlarfproject, vind je terug in de tabel die hier beschikbaar is. Bij elke deelnemende overlarver staat vermeld wanneer ze zullen overlarven. Voor degenen die op aanvraag/afspraak werken, neem je best minimum 1 week, liefst 14 dagen voordien contact op.

Het VBP komt in 2022 nog tussen in de vergoeding voor het overlarven op voorwaarde dat wordt overgelarfd van de moeren die tot de top van het voorgaande selectiejaar behoren. Alle selectiewerkers die over zo’n moer beschikken, verkregen een attest. Zowel het attest als de testresultaten moeten op aanvraag voorgelegd kunnen worden aan de bezoekende imker.

Larfjes en/of aangezogen dopjes die van deze moeren worden verdeeld, kunnen gratis afgehaald worden. De overlarver zal oplijsten hoeveel larfjes hij aan wie heeft verdeeld en zal dit via Breed it doorgeven om recht te hebben op een onkostenvergoeding voor de gedane overlarvingen. Per larfje zal ongeveer €1 uitbetaald worden aan de aanbieder. Op deze manier willen we eeneider toegang geven tot goed teeltmateriaal met respect voor de overlarver zelf.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief