Organisatie
In september 2017 werd gestart met een nieuwe cyclus van 3 bezoekreeksen bij imkers. Per bezoekreeks zullen telkens ongeveer 200 imkers bezocht worden. Elke cyclus bestaat uit een eerste bezoek in het najaar om de initiële gezondheid van de bijenstand te bepalen. Daarna volgen een tweede en een derde bezoekreeks in de lente en de zomer van het daaropvolgende jaar waarbij de winter- en seizoenssterfte van de opgevolgde kolonies zal nagegaan worden.
Bijenziekten en voeding
Alle kolonies zullen tijdens elk bezoek gecontroleerd worden op symptomen van de officiële bijenziekten zoals vuilbroed en er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om een actieve bewaking op de kleine bijenkastkever en de Tropilaelapsmijt te voorzien. Verder zal ook andere relevante informatie omtrent de bijengezondheid geregistreerd worden, waaronder de varroabestrijding, wintervoeding, enz.
Chemische residuen
In elke bijenstand zal ook een honingstaal genomen worden voor analyse op chemische residuen (van o.a. pesticiden, fungiciden,…). Bedoeling van dit onderzoek is om in eerste instantie een overzicht te krijgen van de residuen die actueel aanwezig zijn in de bijenkast. In een tweede fase zal getracht worden na te gaan in hoeverre er een mogelijk verband bestaat tussen de aanwezigheid van bepaalde residuen en de vaststelling van bepaalde afwijkingen of van sterfte bij de opgevolgde bijenvolken.
Voor actuele informatie over de bijengezondheid en de meest recente resultaten van de bijenbewaking kan u terecht op de website van het FAVV.
Ga hier na wat de monitoring van het Federaal Bijenplan 2017-2019 inhoudt.