Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Preliminaire resultaten van de internationale COLOSS monitoring 2016

Coloss Press Release Colony Losses July 16 Map

De preliminaire resultaten van de internationale studie over de winter bijensterfte van 2015-2016 werden recent prijsgegeven. Aan deze studie namen 29 verschillende landen deel met een totaal van 18.693 imkers die de vragenlijst zorgvuldig hebben ingevuld. Gezamenlijk komt dit neer op een monitoring van maar liefst 399.602 honingbijkolonies. In dit grootschalig onderzoek werd een bijensterfte van 11,9% genoteerd in de winter van 2015-2016, terwijl dit het jaar voordien nog op 17,4% werd ingeschat. 

In België hebben 451 imkers deelgenomen aan deze studie, wat neerkomt op 4,75% van alle  imkers in Vlaanderen en Wallonië. Een verlies van 12,2% werd waargenomen in ons land in de winter van 2015-2016. De hoogste verliezen konden worden genoteerd in Ierland en Noord Ierland, gevolgd door Wales en Spanje. Vorig jaar was het patroon van de wintersterfte echter anders. Toen werden de grootste verliezen genoteerd in centraal Europa en oostelijke landen, terwijl dit nu eerder in het westen en in meer noordelijke landen kan worden teruggevonden. 

'All the loss rates quoted here include losses due to unresolvable queen problems after winter, as well as colonies that died over winter for various reasons. Losses due to queen problems were unexpectedly high in some countries and this will be a matter of further investigation.' Dr. Alison Gray en Dr. Robert Brodschneider

Het protocol dat gehanteerd wordt door de COLOSS organisatie, werd internationaal gestandardizeerd, wat betekent dat de data van alle landen met elkaar kan vergeleken worden. Een meer gedetailleerde analyse van de verschillende risico factoren zal nog worden uitgevoerd en zal eind dit jaar gepubliceerd worden.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief