Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

VarroMed verkrijgen in België: geen evidentie

Hbv 20180523 9303 Bewerkt

In België zijn een beperkt gamma aan diergeneesmiddelen vergund om de varroamijt te bestrijden. Jaarlijks geeft het FAVV deze producten weer in hun bestrijdingsadvies. Meer en meer Vlaamse imkers kiezen er voor om zacht chemische middelen te gebruiken zoals organische zuren (oxaalzuur, mierenzuur) of producten op basis van thymol. Dit werd bevestigd in de COLOSS bevraging naar de bijensterfte na de winter van 2020-2021.

Sinds 2018 is VarroMed® één van de vergunde diergeneesmiddelen in de bestrijding van de varroamijt, op basis van oxaalzuur. Het product is zeer geliefd bij imkers, doordat het kan toegepast worden in ieder seizoen en eenvoudig is in gebruik. Doordat het vergund is in België zou het product zonder voorschrift van een dierenarts beschikbaar moeten zijn bij de apotheek of rechtstreeks door de dierenarts kunnen worden geleverd. Dit bleek helaas niet zo te zijn. Wie VarroMed vroeg bij de apotheker, kreeg te horen dat het geneesmiddel niet gecommercialiseerd is, wat betekent dat het niet verkrijgbaar is op de Belgische markt.

De gezondheidsdienst van het VBI heeft daarom contact opgenomen met BeeVital GmbH in Oostenrijk waarna bleek dat zij wegens economische redenen het product niet in België konden aanleveren. Samen met dierenarts Paul Vandevelde werd Vetria (Veterinaire groothandel te Beernem) bereid gevonden om VarroMed in hun magazijnen op te nemen. Door deze inspanningen is VarroMed terug verkrijgbaar voor imkers via de apotheek (zonder voorschrift) of rechtstreeks bij de dierenarts. Mogelijks stelt de apotheek echter eerder een alternatief van VarroMed voor (Oxuvar of Oxybee), omdat hun aanleverende groothandel VarroMed niet in stock heeft. VarroMed is echter bij Vetria beschikbaar, waardoor de apotheker mogelijks met hen contact dient te maken om het aan de imker te kunnen aanbieden.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief