Menu

Projectportfolio

Laat onze onderzoeksthema's en -potentieel een inspiratiebron zijn om samen nieuwe horizonten te verkennen

Thematisch netwerk voor bijenteelt modernisatie in Europa

B THENET Logo countries Belgium FC20230116

B-THENET is het eerste platform voor Europese imkers. Het doel is om goede bijenteeltpraktijken en innovaties te verzamelen en te bespreken onder bijenhouders, adviseurs en andere belanghebbenden in 15 talen via digitale platforms. Op nationaal (13 nationale B-THENET centra) en internationaal (3 internationale B-THENET centra) niveau wordt de discussie en harmonisatie van de beste bijenteeltpraktijken in Europa bevorderd. Volg het project op dit digitale platform.

De multi-actor-aanpak betrekt de hele bijenteeltsector (imkers, adviseurs, onderzoekers, beleidsmakers, industrie, consumenten, enz.) bij het verzamelen, categoriseren en helpen selecteren van 'best practices' en toepasbare onderzoeksresultaten die nog niet voldoende bekend zijn, met behulp van een bottom-up methodologie die twee toegankelijke platforms bevolkt ("Praktijken" en "O&I"). Alleen praktijken die voldoen aan de behoeften van imkers, effectief zijn en klaar voor gebruik, worden geselecteerd, gedeeld en aangepast in ons openbare platform ("Uitwisseling") en in nationale subnetwerken (13 nationale centra), zodat we rekening kunnen houden met de verschillen tussen gebieden en de praktijken kunnen aanpassen aan specifieke regio's, talen en apparatuur, bijengenetica, ziekten en de operationele schaal van de bijenteelt. Deze aanpak ondersteunt de invoering van en gevalideerde beste praktijken.

Een sociologische studie zal in kaart brengen welke kanalen het meest door bijenhouders worden geraadpleegd om de praktijken maximaal te verspreiden in een specifiek langetermijnplatform ("Repository"), dat wordt opgezet om beste praktijken te delen in aantrekkelijke, gemakkelijk te begrijpen vorm, audiovisueel materiaal, vertaald in 15 EU-talen.