Menu

Output

Wat Honeybee Valley aanbiedt qua brochures, educatieve posters, video’s en wetenschappelijke publicaties

Bloemenzaadmengsels

Beide mengsels kunnen worden gezaaid rond eind april (zodra de laatste nachtvorst uitblijft) en bloeien al een drietal weken later. De laatste bloemen zal je, indien het weer het toelaat, zien bloeien in november.
Naast het feit dat je met deze mengsels een bonte bloemenweide in huis (of beter, in de tuin) haalt, verbeter je ook automatisch de grond waarop je het mengsel zaait. Je verhindert bodemerosie, je creëert een gunstig microklimaat en je biedt een overwinteringsplaats voor insecten en andere kleine en nuttige dieren.

Het stuifmeelaanbod van verschillende componenten in de mengsels tijdens de zomer resulteert in een goede ontwikkeling van bijenkolonies. Tevens trekken de mengsels een 40-tal in het wild levende bijensoorten aan. Het inzaaien van de mengsels heeft nog veel andere voordelen:

- goede onkruidonderdrukkende werking

- verhinderen van bodemerosie

- geen nitraataccumulatie in de bodem

- bodemverbetering en groenbemesting via humusvorming

- gunstig microklimaat

- overwinteringsplaats voor vele insecten, klein wild en andere kleine dieren

Het in gebruik nemen van braakliggende gronden als bijenweide is een eerste stap in de richting van duurzame imkerij in de landbouw. Deze mengsels overbruggen dikwijls de drachtloze periodes in de zomer en de late zomer. Veel landbouwers beginnen zich ondertussen te interesseren voor deze vormen van “groenbraak”. Imkers en landbouwers moeten samenwerken om onze landbouwstreken te verrijken. Deze samenwerking biedt beiden voordelen: de bijen bestuiven de planten en zorgen voor een goede vruchtzetting en daarbij ook voor het zaad in het tweede braakliggend jaar én de imker spaart een deel van de kosten voor het wintervoer uit.

PLANTENSOORT

TUBINGEN

Gewicht %

BRANDENBURG

Gewicht %

NECTAR

POLLEN

Phacelia tanacetifolia, Phacelia

40

13

5

5

Fagopyrum esculentum, Boekweit

25

30

4

2

Sinapis alba, Gele mosterd

7

16

4

4

Raphanus sativus, Radijs

3

15

3

2

Malva sylvestris, Groot kaasjeskruid

3

2

2

1

Borago officinalis, Bernagie

2

9

5

2

Helianthus annuus, Zonnebloem

0

5

4

4

Ornithopus sativus, Serradella

0

10

3

1

Coriandrum sativum, Koriander

6

0

5

1

Calendula officinalis, Goudsbloem

8

0

2

3

Centaurea cyanus, Korenbloem305
4
Anethum graveolens, Dille
3
0







GESCHIKT VOOR

Zwaardere gronden

Lichte gronden

Drachtwaarde uit Bijenplantengids (2010), Jacobs F.J. et al.

Het Tübingen- en het Brandenburgmengsel zijn te verkrijgen bij het Informatiecentrum voor Bijenteelt van de Koninklijke Vlaamse Imkersbond en kosten €10,00/kg (onder voorbehoud). Er is ongeveer 7 tot 10 kg mengsel nodig per ha. Reken dus ongeveer 1 kg mengsel voor 1000 m². Voor kleiner percelen kan het zaad gemengd worden met droog zand. Dit vergemakkelijkt het gelijkmatig uitstrooien. Zaai niet met de volle hand, want dan zaai je veel te dicht. Voorafbestelling is noodzakelijk en kan gebeuren door onderstaand bestelformulier volledig in te vullen. Wie een gezamenlijke bestelling via zijn vereniging plaatst, zal zijn mengsels zonder extra kosten ontvangen. Vergeet dan zeker niet uw vereniging op het formulier in te vullen. Individuele bestellers dienen rekening te houden met extra verzendingskosten indien zij hun mengsels niet persoonlijk komen afhalen.

Bestellen kan tot 31 januari. Het volstaat om het bestelformulier te mailen naar katrien.dekeukelaere@ugent.be, of op te sturen naar Honeybee Valley. De betaling gebeurt achteraf op basis van de kostennota die u zult ontvangen samen met de levering. Half maart worden de bestellingen aan de plaatselijke imkerverenigingen geleverd, waarna ook de individuele bestellingen worden verzonden. Personen die hun bestellingen zelf afhalen worden telefonisch of per mail verwittigd.