Newsflash: Honeybee Valley werft 3 doctoraal onderzoekers aan
10 maart '23

Wereldwijd worden we geconfronteerd met een sterke achteruitgang van de bijen. Honingbijen hebben vooral te lijden van wintersterfte. De kolonies gaan verzwakt de winter in en halen de volgende lente niet. De oorzaak is multifactorieel en kan teruggebracht worden tot de vele vormen van stress waaraan het bijenvolk is blootgesteld. In de voorbije decennia lag de focus vooral op de stress veroorzaakt door ziekten en de vergiftiging door pesticiden. Doch, er zijn nog andere vormen van stress waarmee een bijenvolk geconfronteerd wordt. Zo is er de verschraling van het drachtgebied, de dreiging van de klimaatsopwarming, maar ook onze manier van imkeren, met name het regelmatig verstoren van het bijenvolk door de interventies van de imker.
In het kader van twee projecten van de Europese Commissie (BETTER-B en B-THENET) zijn er drie vacatures voor doctoraal onderzoeker te begeven aan Honeybee Valley, vakgroep Biochemie en Microbiologie, Faculteit wetenschappen van de Universiteit Gent. Elke vacature heeft een eigen onderzoeksthema, met name:
Thema 1 (BETTER-B): Veerkracht bij honingbijen tegenover pesticiden door genetische adaptatie en complexiteit van het ecosysteem.
Thema 2 (BETTER-B): Typologie van de haemocyten van de honingbij en cellulaire immuniteit tegenover virussen.
Thema 3 (B-THENET): Stress resistentie in de bijenteelt – hitte stress en stress door imkerpraktijken.
De vacature voor thema 3 kan onmiddellijk ingevuld worden aangezien het project reeds is opgestart. De vacatures voor thema 1 en 2 kunnen ten vroegste op 1 juni starten, bij de officiële start van het project. Voor deze laatste twee vacatures kan de indiensttreding worden uitgesteld tot begin juli 2023, opdat laatstejaarsstudenten ook kunnen solliciteren. Kandidaten moeten voldoen aan de voorwaarden om een doctoraatsbeurs op te nemen.
Activiteitenverslag 2de werkingsjaar Vlaams Bijenteeltprogramma 2016-2019
12 oktober '18
Na een zekere opstartfase aan het begin van het eerste werkingsjaar van dit Vlaams Bijenteeltprogramma, vertoonde het voorbije tweede werkingsjaar vooruitgang op vele fronten. Lees hier een samenvatting van de belangrijkste acties die werden ondernomen.
DAG-Tagung Duitse bijeninstituten
23 maart '18
Van 20-22 maart jl. verzamelden de Duitse bijenonderzoekers voor hun jaarlijkse DAG-Tagung in Koblenz, Duitsland. Ieder jaar is het een ander bijeninstituut dat uitnodigt; dit jaar was het Mayen, maar om organisatorische redenen werd uitgeweken naar de vesting Ehrenbreitstein te Koblenz, die van op een steile rots uitkijkt op de samenvloeiing van Moezel en Rijn. Gastheer was dr. Christoph Otten (zie foto). Vanuit Vlaanderen was een kleine delegatie present. Ook dit jaar was het programma weer goed gevuld met wel 35 lezingen van gekende en minder gekende onderzoekers. We beperken ons tot enkele hoogtepunten.
Herinnering deelname enquête Bee Best Check
16 januari '18

In kader van het project Bee Best Check aan de Universiteit Luik in samenwerking met Honeybee Valley, is één van de doelstellingen inzicht te verkrijgen in de perceptie bij imkers van de risico ‘s die varroa, de klimaatverandering en de bestrijdinsmiddelen voor hun kolonies inhouden en in de redenen die imkers ertoe aanzetten bepaalde bijenteeltmethoden over te nemen (of juist niet over te nemen).
Daarom zouden we de imkers die deze enquête nog niet hebben ingevuld, vriendelijk willen vragen de online vragenlijst in te vullen. Deze enquête is volledig anoniem en duurt ongeveer 15 minuten.
Bedankt alvast voor uw bijdrage aan dit onderzoek naar de gezondheid van onze bijen.
(foto: Criteria die tussenkomen in het inschatten van goede bijenteeltpraktijken, uit Steinhauer et al., 2014)