Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Help ons om goede imkerpraktijken te valideren

HBV 20180528 3742

Imkers kennen als geen ander de knepen van het imkervak. De beste beoordeling van wat goede imkerpraktijken zijn en hoe belangrijk die zijn voor het houden van bijen de dag van vandaag kan dus alleen maar komen van imkers zelf. Daarom dat we jullie hulp inroepen.

Het onderzoeksproject B-THENET van de EU heeft een ambitieuze doelstelling, nl. de beste imkerpraktijken die optimaal zijn voor de gezondheid van bijen, mensen en omgeving, definiëren, in detail uitwerken en valideren. En dit met én door imkers. De beste manieren om correct een bijenstand op te zetten en de varroamijt te bestrijden werden nu uitgewerkt en op het B-THENET platform geplaatst. Later worden deze technieken aangevuld met andere bijenteeltpraktijken en bioveiligheidsmaatregelen. De taal kan je onderaan naar het Nederlands (Dutch) veranderen. Door te klikken op 1 van de categorieën kan je de praktijken voor België selecteren. Onderaan iedere imkerspraktijk kan je deze beoordelen door het duimpje omhoog of omlaag aan te klikken. Hiermee valideer je de praktijken die jij als imker belangrijk vindt. Enkel op voldoende gevalideerde praktijken zullen de Nationale B-THENET Centers (waaronder Honeybee Valley voor België) zich verder toeleggen. Heb je een opmerking, vraag of tip over deze praktijk, kan je ook onderaan een reactie achterlaten. Hiervoor dien je geregistreerd te zijn op het platform, wat we ten zeerste aanraden om te doen. Volg ook de Facebook pagina, waar je op de hoogte gehouden wordt van de meest recente activiteiten.

Gewicht- en temperatuurmetingen van bijenkasten opgevolgd

20181019 122343 72Dpi Bijgesneden

In het kader van het Vespa-Watch project om de invasie van de Aziatische hoornaar op te volgen, werden 35 Arnia-meetsystemen over gans Vlaanderen verspreid opgesteld. Deze toestellen meten naast de geluidsfrequenties ook het gewicht, de binnen- en buitentemperatuur en de vochtigheid van de bijenkast. Deze data zijn zeer leerrijk voor de imker.

Een overzicht van de data verzameld met deze meetsystemen kan je in 5 verschillende rapporten nalezen door bij de output van Vespa-Watch op de respectievelijke linken te klikken. Ze focussen elk op een specifieke periode van het jaar en tonen hoe dergelijke metingen kunnen geïnterpreteerd worden, rekening houdend met klimatologische omstandigheden, drachtgebied en dergelijke.

Ook burgers alert voor de Aziatische hoornaar

Foto Primair Nest Waregem 20 8 2018 Honeybee Valley Crop1 1 1

Deze week wordt het Citizen Science portaal https://vespawatch.be gelanceerd. Doel van de breed opgezette oproep is om burgers alert te maken en hen de weg naar vespawatch.be tonen. De website moet in de toekomst dienen als meldingsplatform en tegelijk een link vormen met het beheer van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen. Het is een goed voorbeeld van een snellerespons-systeem op een biologische invasie. Een melding van een nest leidt, na bevestiging van de determinatie, tot een snelle verwijdering van de kolonie vóór dat die vermenigvuldigt en registratie van deze ingreep. Alle meldingen van hoornaars worden bijgehouden op een actuele verspreidingskaart die imkers en natuurvrijwilligers kunnen raadplegen om nesten op te sporen.

Meer lezen...

Georganiseerd selectiewerk van het Vlaams Bijenteeltprogramma

Hbv 20180604 0083

Binnen het Vlaams Bijenteeltprogramma is de ondersteuning van het selectiewerk binnen de imkerij voorzien. Vanaf 2017 werd de nadruk vooral gelegd op het testen van koninginnen en een gerichte aanparing om kwalitatieve koninginnen te kunnen produceren. Zo werden in 2018 in totaal 151 koninginnen getest. In 2019 gaan we verder op de ingeslagen weg en verwelkomen een tiental nieuwe ‘Testers’ die toegetreden zijn tot het selectieprogramma.  

Dankzij de testen die afgelopen jaar zijn uitgevoerd is het in 2019 opnieuw mogelijk om verder te telen van koninginnen met een gekende “Globale teeltwaarde” en virusstatus. Elke imker die geïnteresseerd is in larfjes of koninginnen van deze topmoeren kan een teler in zijn buurt contacteren. De tabel hieronder vind je dan ook alle contactgegevens van de imkers die meewerken. Deze komen binnenkort ook onder 'Breed It' waar alle informatie van het selectiewerk onder zal verschijnen. In afwachting van de finalisatie hiervan, kan je hier alles voorlopig terugvinden.

Een moer die tot de 50% beste moeren behoort en virusvrij bevonden is, heeft een certificaat ontvangen van Honeybee Valley. Hierop staan teler en teeltboeknummer van de moer vermeld.  

Meer lezen...

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief