Newsflash: Honeybee Valley werft 3 doctoraal onderzoekers aan
10 maart '23

Wereldwijd worden we geconfronteerd met een sterke achteruitgang van de bijen. Honingbijen hebben vooral te lijden van wintersterfte. De kolonies gaan verzwakt de winter in en halen de volgende lente niet. De oorzaak is multifactorieel en kan teruggebracht worden tot de vele vormen van stress waaraan het bijenvolk is blootgesteld. In de voorbije decennia lag de focus vooral op de stress veroorzaakt door ziekten en de vergiftiging door pesticiden. Doch, er zijn nog andere vormen van stress waarmee een bijenvolk geconfronteerd wordt. Zo is er de verschraling van het drachtgebied, de dreiging van de klimaatsopwarming, maar ook onze manier van imkeren, met name het regelmatig verstoren van het bijenvolk door de interventies van de imker.
In het kader van twee projecten van de Europese Commissie (BETTER-B en B-THENET) zijn er drie vacatures voor doctoraal onderzoeker te begeven aan Honeybee Valley, vakgroep Biochemie en Microbiologie, Faculteit wetenschappen van de Universiteit Gent. Elke vacature heeft een eigen onderzoeksthema, met name:
Thema 1 (BETTER-B): Veerkracht bij honingbijen tegenover pesticiden door genetische adaptatie en complexiteit van het ecosysteem.
Thema 2 (BETTER-B): Typologie van de haemocyten van de honingbij en cellulaire immuniteit tegenover virussen.
Thema 3 (B-THENET): Stress resistentie in de bijenteelt – hitte stress en stress door imkerpraktijken.
De vacature voor thema 3 kan onmiddellijk ingevuld worden aangezien het project reeds is opgestart. De vacatures voor thema 1 en 2 kunnen ten vroegste op 1 juni starten, bij de officiële start van het project. Voor deze laatste twee vacatures kan de indiensttreding worden uitgesteld tot begin juli 2023, opdat laatstejaarsstudenten ook kunnen solliciteren. Kandidaten moeten voldoen aan de voorwaarden om een doctoraatsbeurs op te nemen.
Merelbeke wordt ‘certified partner’ van Honeybee Valley
06 februari '20

Eerdaags zal het gemeentebestuur van Merelbeke een nieuwe gebruikersovereenkomst goedkeuren waardoor verschillende locaties op het grondgebied van Merelbeke ter beschikking worden gesteld aan Honeybee Valley voor het plaatsen van bijenkolonies. Campus De Sterre van de Universiteit Gent kan immers slechts een beperkt aantal bijenkasten dragen, en zodoende is er nood aan extra locaties. Deze hebben we o.a. gevonden in Merelbeke en daar waar de vorige gebruikersovereenkomst met de gemeente Merelbeke kaderde in het VARRESIST project van de Federale Overheid, zullen vanaf dit jaar vooral de onderzoekingen in het kader van het MAS-BEE-VAR project op deze externe bijenstanden worden uitgevoerd. Als blijk van erkentelijkheid reikt Honeybee Valley het certificaat van ‘Silver Partner Label’ uit aan de gemeente Merelbeke.
Gewicht- en temperatuurmetingen van bijenkasten opgevolgd
20 december '19

In het kader van het Vespa-Watch project om de invasie van de Aziatische hoornaar op te volgen, werden 35 Arnia-meetsystemen over gans Vlaanderen verspreid opgesteld. Deze toestellen meten naast de geluidsfrequenties ook het gewicht, de binnen- en buitentemperatuur en de vochtigheid van de bijenkast. Deze data zijn zeer leerrijk voor de imker.
Een overzicht van de data verzameld met deze meetsystemen kan je in 5 verschillende rapporten nalezen door bij de output van Vespa-Watch op de respectievelijke linken te klikken. Ze focussen elk op een specifieke periode van het jaar en tonen hoe dergelijke metingen kunnen geïnterpreteerd worden, rekening houdend met klimatologische omstandigheden, drachtgebied en dergelijke.
Ook burgers alert voor de Aziatische hoornaar
27 mei '19
Deze week wordt het Citizen Science portaal https://vespawatch.be gelanceerd. Doel van de breed opgezette oproep is om burgers alert te maken en hen de weg naar vespawatch.be tonen. De website moet in de toekomst dienen als meldingsplatform en tegelijk een link vormen met het beheer van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen. Het is een goed voorbeeld van een snellerespons-systeem op een biologische invasie. Een melding van een nest leidt, na bevestiging van de determinatie, tot een snelle verwijdering van de kolonie vóór dat die vermenigvuldigt en registratie van deze ingreep. Alle meldingen van hoornaars worden bijgehouden op een actuele verspreidingskaart die imkers en natuurvrijwilligers kunnen raadplegen om nesten op te sporen.