Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Vergadering met het Comité Selectiewerk Vlaanderen digitaal

Op zaterdag 14 maart was er een vergadering van het Comité Selectiewerk Vlaanderen gepland in werkplaats De Brug in Mortsel. De coronavirus-crisis heeft er anders over beslist. De vergadering van het CSV werd afgelast en maatregelen die aan de imkers werden opgelegd gaven in eerste instantie weinig ruimte om dit jaar nog een georganiseerde selectie op poten te zetten. Begin deze week dan kwam er een wijziging van de interpretatie door het Departement Landbouw en Visserij en werden geregistreerde imkers gelijkgesteld met een professionele landbouwer, en misschien maar terecht ook. Dit opent de deur om ook dit jaar onze inspanningen in het selectiewerk toch verder te zetten.

Vandaar dat wij alles in het werk gesteld hebben om voor de vergadering van het CSV een digitaal alternatief aan te bieden. Op de Honeybee Valley website hebben we onder de rubriek Breed-It een map gemaakt met de ingesproken PowerPoint-presentaties van de lezingen van Ellen Danneels, Valérie Villers, Dries Laget en Brieuc Nelissen Grade. In het filmpje in deze Newsflash geeft prof. Dirk de Graaf jullie een korte introductie tot deze lezingen.

Uitbreiding externe bijenstanden in het kader van ‘duurzame ontwikkeling’

Dsc 7395 72Dpi

Honeybee Valley heeft in de voorbije jaren tal van nieuwe initiatieven kunnen opstarten. Het gevolg is dat het bijencentrum vele bijenkolonies parallel in proef heeft en dat de bestaande bijenstanden gelegen op de campus de Sterre, Krijgslaan 281 te Gent, de hoge densiteit aan honingbijen niet aankunnen. Vandaar de nood aan nieuwe locaties die zowel intra muros als extra muros werden gezocht en gevonden. Veelal werden externe partners bereid gevonden om een stuk land of zelfs de daken van een gebouw ter beschikking te stellen in het kader van ‘duurzame ontwikkeling’. Zo staan er nu bijenkasten op verschillende locaties die ons ter beschikking werden gesteld door de gemeente Merelbeke, het kasteeldomein Merendree en door verschillende faculteiten (de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, de Faculteit Diergeneeskunde en de Faculteit Economie) binnen de UGent.

Meer lezen...

Prof. em. dr. Frans Jacobs geeft toelichting bij ‘politiebijen’.

Shutterstock 68420293 72Dpi

In Het Laatste Nieuws van 7 november 2016 wordt melding gemaakt van het gebruik van honingbijen door de Nederlandse politie voor het opsporen van wietplantages. Hiervoor beschikken zij over een speciaal apparaatje waarin een luchtstroom wordt gegenereerd langs de antennes van honingbijen die dan hun tong uitsteken als ze wietlucht ruiken. Prof. Frans Jacobs licht toe dat bijen een uitstekend reukvermogen hebben en dat je hen kunt trainen om bij bepaalde geuren hun tong uit te steken. De training bestaat erin de waarneming van de geur te associëren met een beloning, zijnde een druppel van een suikerwateroplossing. Het verhaal werd vanmorgen ook opgepikt door de Vlaamse radiozenders die Frans Jacobs hierover interpelleerden.

Door op deze link te klikken, kun je het persbericht in Het Laatste Nieuws nalezen. Deze link stuurt je door naar het interview op Radio 1 met Prof. Frans Jacobs in het ochtend programma (te horen bij 2 uur en 47 minuten).

Felicien Amakpe behaalt zijn doctorstitel

Dsc 2383

Op 19 september ging de publieke verdediging door van het doctoraat van Felicien Amakpe. Zijn manuscript heeft als titel 'Exploring the beekeeping potential in the Republic of Benin by examining the melliferous trees, the honeybees and the honey they produce'. Na een presentatie van een 40-tal minuten, werd de kandidaat door de jury bevraagd over de uitvoering van zijn werk. Finaal werd unaniem beslist om Felicien de titel van Doctor in de Biologie te overhandigen. 

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Kalender

Naderende evenementen

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief