Newsflash: Honeybee Valley werft 3 doctoraal onderzoekers aan
10 maart '23

Wereldwijd worden we geconfronteerd met een sterke achteruitgang van de bijen. Honingbijen hebben vooral te lijden van wintersterfte. De kolonies gaan verzwakt de winter in en halen de volgende lente niet. De oorzaak is multifactorieel en kan teruggebracht worden tot de vele vormen van stress waaraan het bijenvolk is blootgesteld. In de voorbije decennia lag de focus vooral op de stress veroorzaakt door ziekten en de vergiftiging door pesticiden. Doch, er zijn nog andere vormen van stress waarmee een bijenvolk geconfronteerd wordt. Zo is er de verschraling van het drachtgebied, de dreiging van de klimaatsopwarming, maar ook onze manier van imkeren, met name het regelmatig verstoren van het bijenvolk door de interventies van de imker.
In het kader van twee projecten van de Europese Commissie (BETTER-B en B-THENET) zijn er drie vacatures voor doctoraal onderzoeker te begeven aan Honeybee Valley, vakgroep Biochemie en Microbiologie, Faculteit wetenschappen van de Universiteit Gent. Elke vacature heeft een eigen onderzoeksthema, met name:
Thema 1 (BETTER-B): Veerkracht bij honingbijen tegenover pesticiden door genetische adaptatie en complexiteit van het ecosysteem.
Thema 2 (BETTER-B): Typologie van de haemocyten van de honingbij en cellulaire immuniteit tegenover virussen.
Thema 3 (B-THENET): Stress resistentie in de bijenteelt – hitte stress en stress door imkerpraktijken.
De vacature voor thema 3 kan onmiddellijk ingevuld worden aangezien het project reeds is opgestart. De vacatures voor thema 1 en 2 kunnen ten vroegste op 1 juni starten, bij de officiële start van het project. Voor deze laatste twee vacatures kan de indiensttreding worden uitgesteld tot begin juli 2023, opdat laatstejaarsstudenten ook kunnen solliciteren. Kandidaten moeten voldoen aan de voorwaarden om een doctoraatsbeurs op te nemen.
Modaliteiten honinganalyses 2020
09 juni '20

Corona mag dan ons gewone doen grondig in de war gestuurd hebben, sommige zaken keren elk jaar terug. Zo ook dus de mogelijkheid om een honingstaal binnen te brengen bij Honeybee Valley en dit te laten analyseren. Vanaf 1 juni tot vrijdag 21 augustus (of zo lang het budget het toelaat) kan elke imker een honingstaal binnenbrengen waarna dit naar het laboratorium vertrekt. Om zoveel mogelijk imkers de kans te geven hun honing te laten analyseren, wordt dit jaar slechts 1 honingpot per imker onderzocht. Deze analyses worden gefinancierd door het Vlaams Bijenteeltprogramma. Klik op 'meer lezen' voor de specifieke vereisten van het staal.
Veelgestelde vragen rond ‘covid-19 en imkerij’ nu beantwoord op het Bijenloket
17 april '20

In deze onzekere tijden snakken we allemaal naar duidelijkheid, ook binnen de imkerij. Binnen het Vlaams Bijenteeltprogramma is één van de acties in de campagne 2020-2022 het beschikbaar stellen van een Bijenloket op de website van Honeybee Valley. Hieronder komt enerzijds een meldpunt waar imkers problemen die ze ondervinden op hun bijenstand kunnen melden. Anderzijds omvat het Bijenloket een helpdesk waar imkers allerlei antwoorden op veelgestelde vragen kunnen terugvinden. Dit zal gaan over meerdere topics zoals imkertechnieken, varroabestrijding, bijenplanten,… Recent werd hier nu ook het topic ‘Covid-19 en imkerij’ aan toegevoegd. Hiervoor sloegen Honeybee Valley en PC Bijen de handen in elkaar om een FAQ (Frequently Asked Questions)-lijst beschikbaar te maken onder Helpdesk van het Bijenloket, waarin veelgestelde vragen rond imkeren midden in deze corona-crisis beantwoord worden. Je kan er duidelijk terugvinden wat je nu wel en niet kan en welke documenten je voor elke specifieke actie nodig hebt. Heb je toch nog prangende vragen die hiermee niet opgelost zijn, stel ze gerust op info@honeybeevalley.eu.
COLOSS bevraging over bijensterfte tijdens winterperiode 2019-2020
30 maart '20

De lente is in aantocht en ondertussen beginnen we stilaan zicht te krijgen op het aantal bijenvolken dat de winter goed is doorgekomen. Om opnieuw een inschatting te kunnen maken van de bijensterfte in België vragen we jou als imker, de vragenlijst die vanuit Coloss wordt georganiseerd, in te vullen. In eerste instantie zal dit een beeld geven van de bijensterfte van de afgelopen winter, met eventuele regionale verschillen.
De vragenlijst omvat 33 vragen en neemt ongeveer 10 minuten tijd in beslag. Het is echter belangrijk deze tot op het einde zo goed mogelijk in te vullen. Als extra motivatie zullen we net als vorig jaar na het afsluiten van de enquête aan alle deelnemers die hun emailadres opgeven een adviesrapport op maat opsturen. Hierin zal aangegeven worden of de gehanteerde methode goed is of dat er mogelijks nog ruimte is om bij te sturen. Tips vanuit Honeybee Valley met betrekking tot uw bedrijfsmethode zullen dan ook meegegeven worden. Alvast bedankt voor uw deelname! De bijensterfte na winterperiode 2018-2019 lag op 10,9%, wat als een normaal cijfer wordt beschouwd. Lees er meer over door op 'Meer lezen' te klikken.