Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: De 2-raamsarrestkooi uitgetest door imkers

Arrestraam met logo

Mijten kan je met producten te lijf gaan om ze af te doden, maar je kan ze ook vangen op dé plek waar ze immobiel zijn, nl. in het bijenbroed. Door mijten te verzamelen in vangramen, kan je 90-95% van de aanwezige mijten uit het bijenvolk wegnemen en hoef je de bijen niet in contact te brengen met chemische producten. De koningin opsluiten om het volk broedloos te maken, kan op verschillende manieren, gaande van mozzato kooitjes, scalvini kooitjes tot chmary kooien. Maar hierbij moeten opzittende mijten nog met een chemische behandeling vernietigd worden. Door een arrestraamkooi voor 2 ramen te hanteren, verwijder je zowel de opzittende mijten als de mijten die uit het broed komen, zonder ook maar een druppel chemische producten toe te dienen.

Deze biotechnische methode wordt dit jaar door een 40-tal imkers binnen 5 Vlaamse imkerverenigingen uitgetest binnen het ‘Onder arrest’ project onder de begeleiding van Thomas Van Pelt en Honeybee Valley. Hun bevindingen worden met elkaar gedeeld waardoor ieder van elkaars ervaringen zal kunnen leren. De 2-raamskooi is in verschillende kastmaten beschikbaar en werd recent ook geperfectioneerd op simplex maat. Dit betekent dat de meeste imkers in Vlaanderen met de techniek aan de slag zouden moeten kunnen.

Modaliteiten honinganalyses 2020

20180705 Hbv 20180705 0141

Corona mag dan ons gewone doen grondig in de war gestuurd hebben, sommige zaken keren elk jaar terug. Zo ook dus de mogelijkheid om een honingstaal binnen te brengen bij Honeybee Valley en dit te laten analyseren. Vanaf 1 juni tot vrijdag 21 augustus (of zo lang het budget het toelaat) kan elke imker een honingstaal binnenbrengen waarna dit naar het laboratorium vertrekt. Om zoveel mogelijk imkers de kans te geven hun honing te laten analyseren, wordt dit jaar slechts 1 honingpot per imker onderzocht. Deze analyses worden gefinancierd door het Vlaams Bijenteeltprogramma. Klik op 'meer lezen' voor de specifieke vereisten van het staal.

Meer lezen...

Veelgestelde vragen rond ‘covid-19 en imkerij’ nu beantwoord op het Bijenloket

Hbv 20180409 5219

In deze onzekere tijden snakken we allemaal naar duidelijkheid, ook binnen de imkerij. Binnen het Vlaams Bijenteeltprogramma is één van de acties in de campagne 2020-2022 het beschikbaar stellen van een Bijenloket op de website van Honeybee Valley. Hieronder komt enerzijds een meldpunt waar imkers problemen die ze ondervinden op hun bijenstand kunnen melden. Anderzijds omvat het Bijenloket een helpdesk waar imkers allerlei antwoorden op veelgestelde vragen kunnen terugvinden. Dit zal gaan over meerdere topics zoals imkertechnieken, varroabestrijding, bijenplanten,… Recent werd hier nu ook het topic ‘Covid-19 en imkerij’ aan toegevoegd. Hiervoor sloegen Honeybee Valley en PC Bijen de handen in elkaar om een FAQ (Frequently Asked Questions)-lijst beschikbaar te maken onder Helpdesk van het Bijenloket, waarin veelgestelde vragen rond imkeren midden in deze corona-crisis beantwoord worden. Je kan er duidelijk terugvinden wat je nu wel en niet kan en welke documenten je voor elke specifieke actie nodig hebt. Heb je toch nog prangende vragen die hiermee niet opgelost zijn, stel ze gerust op info@honeybeevalley.eu.

COLOSS bevraging over bijensterfte tijdens winterperiode 2019-2020

Coloss Logo 200Px

De lente is in aantocht en ondertussen beginnen we stilaan zicht te krijgen op het aantal bijenvolken dat de winter goed is doorgekomen. Om opnieuw een inschatting te kunnen maken van de bijensterfte in België vragen we jou als imker, de vragenlijst die vanuit Coloss wordt georganiseerd, in te vullen. In eerste instantie zal dit een beeld geven van de bijensterfte van de afgelopen winter, met eventuele regionale verschillen.

De vragenlijst omvat 33 vragen en neemt ongeveer 10 minuten tijd in beslag. Het is echter belangrijk deze tot op het einde zo goed mogelijk in te vullen. Als extra motivatie zullen we net als vorig jaar na het afsluiten van de enquête aan alle deelnemers die hun emailadres opgeven een adviesrapport op maat opsturen. Hierin zal aangegeven worden of de gehanteerde methode goed is of dat er mogelijks nog ruimte is om bij te sturen. Tips vanuit Honeybee Valley met betrekking tot uw bedrijfsmethode zullen dan ook meegegeven worden. Alvast bedankt voor uw deelname! De bijensterfte na winterperiode 2018-2019 lag op 10,9%, wat als een normaal cijfer wordt beschouwd. Lees er meer over door op 'Meer lezen' te klikken.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief