Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Gewichtsmetingen van bijenkasten doorheen de herfst- en wintermaanden

20181019 122343 72Dpi Bijgesneden

In het kader van het Citizen Science portaal  https://vespawatch.be, werden in augustus 2018 gespreid over Vlaanderen ARNIA-systemen geplaatst onder 35 bijenkasten. Eind vorig jaar hebben we 2 rapporten opgemaakt waarin de analyse van de data gevat zit van respectievelijk de maanden september en oktober-november. Nu werd ook de data van november 2018 t.e.m. april 2019 geanalyseerd, waarvan je de resultaten in 2 nieuwe rapporten kan lezen onderaan de projectpagina van VespaWatch.

Van de verschillende parameters die in de bijenkast worden gemeten, werd bij de analyse van de winterdata voornamelijk gekeken naar de gewichtsgegevens en wat deze ons kunnen vertellen over de status van een bijenkolonie. In combinatie met de temperatuurmetingen in de kast kan zo de broedloze fase vastgesteld worden en kan dus ook het ideale moment voor een winterbehandeling tegen de varroamijt beter geduid worden. Het gewicht van de kast geeft daarnaast inzicht in de voederbehoefte van een bijenvolk doorheen de wintermaanden, maar het geeft ook een beeld van de nieuwe start van het bijenseizoen vroeg in het voorjaar.

In het verslag van april gaan we dieper in op wat we uit de grafieken van de gewichtsmetingen onder andere in relatie tot de buitentemperaturen kunnen aflezen en wat dit zegt over de sterkte en de fysiologie van een volk.

Het project waarbij de ARNIA-data gebruikt worden om een beter beeld te krijgen op de ontwikkelingen van een bijenkolonie binnenin de kast, loopt nog t.e.m. augustus 2019. De resultaten van de laatste maanden zullen later dit jaar gedeeld worden in een newsflash.

Meer lezen...

Uitbreiding externe bijenstanden in het kader van ‘duurzame ontwikkeling’

Dsc 7395 72Dpi

Honeybee Valley heeft in de voorbije jaren tal van nieuwe initiatieven kunnen opstarten. Het gevolg is dat het bijencentrum vele bijenkolonies parallel in proef heeft en dat de bestaande bijenstanden gelegen op de campus de Sterre, Krijgslaan 281 te Gent, de hoge densiteit aan honingbijen niet aankunnen. Vandaar de nood aan nieuwe locaties die zowel intra muros als extra muros werden gezocht en gevonden. Veelal werden externe partners bereid gevonden om een stuk land of zelfs de daken van een gebouw ter beschikking te stellen in het kader van ‘duurzame ontwikkeling’. Zo staan er nu bijenkasten op verschillende locaties die ons ter beschikking werden gesteld door de gemeente Merelbeke, het kasteeldomein Merendree en door verschillende faculteiten (de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, de Faculteit Diergeneeskunde en de Faculteit Economie) binnen de UGent.

Meer lezen...

Prof. em. dr. Frans Jacobs geeft toelichting bij ‘politiebijen’.

Shutterstock 68420293 72Dpi

In Het Laatste Nieuws van 7 november 2016 wordt melding gemaakt van het gebruik van honingbijen door de Nederlandse politie voor het opsporen van wietplantages. Hiervoor beschikken zij over een speciaal apparaatje waarin een luchtstroom wordt gegenereerd langs de antennes van honingbijen die dan hun tong uitsteken als ze wietlucht ruiken. Prof. Frans Jacobs licht toe dat bijen een uitstekend reukvermogen hebben en dat je hen kunt trainen om bij bepaalde geuren hun tong uit te steken. De training bestaat erin de waarneming van de geur te associëren met een beloning, zijnde een druppel van een suikerwateroplossing. Het verhaal werd vanmorgen ook opgepikt door de Vlaamse radiozenders die Frans Jacobs hierover interpelleerden.

Door op deze link te klikken, kun je het persbericht in Het Laatste Nieuws nalezen. Deze link stuurt je door naar het interview op Radio 1 met Prof. Frans Jacobs in het ochtend programma (te horen bij 2 uur en 47 minuten).

Felicien Amakpe behaalt zijn doctorstitel

Dsc 2383

Op 19 september ging de publieke verdediging door van het doctoraat van Felicien Amakpe. Zijn manuscript heeft als titel 'Exploring the beekeeping potential in the Republic of Benin by examining the melliferous trees, the honeybees and the honey they produce'. Na een presentatie van een 40-tal minuten, werd de kandidaat door de jury bevraagd over de uitvoering van zijn werk. Finaal werd unaniem beslist om Felicien de titel van Doctor in de Biologie te overhandigen. 

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Kalender

Naderende evenementen

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief