Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Gewichtsmetingen van bijenkasten doorheen de herfst- en wintermaanden

20181019 122343 72Dpi Bijgesneden

In het kader van het Citizen Science portaal  https://vespawatch.be, werden in augustus 2018 gespreid over Vlaanderen ARNIA-systemen geplaatst onder 35 bijenkasten. Eind vorig jaar hebben we 2 rapporten opgemaakt waarin de analyse van de data gevat zit van respectievelijk de maanden september en oktober-november. Nu werd ook de data van november 2018 t.e.m. april 2019 geanalyseerd, waarvan je de resultaten in 2 nieuwe rapporten kan lezen onderaan de projectpagina van VespaWatch.

Van de verschillende parameters die in de bijenkast worden gemeten, werd bij de analyse van de winterdata voornamelijk gekeken naar de gewichtsgegevens en wat deze ons kunnen vertellen over de status van een bijenkolonie. In combinatie met de temperatuurmetingen in de kast kan zo de broedloze fase vastgesteld worden en kan dus ook het ideale moment voor een winterbehandeling tegen de varroamijt beter geduid worden. Het gewicht van de kast geeft daarnaast inzicht in de voederbehoefte van een bijenvolk doorheen de wintermaanden, maar het geeft ook een beeld van de nieuwe start van het bijenseizoen vroeg in het voorjaar.

In het verslag van april gaan we dieper in op wat we uit de grafieken van de gewichtsmetingen onder andere in relatie tot de buitentemperaturen kunnen aflezen en wat dit zegt over de sterkte en de fysiologie van een volk.

Het project waarbij de ARNIA-data gebruikt worden om een beter beeld te krijgen op de ontwikkelingen van een bijenkolonie binnenin de kast, loopt nog t.e.m. augustus 2019. De resultaten van de laatste maanden zullen later dit jaar gedeeld worden in een newsflash.

Meer lezen...

Competitie tussen honingbijen en wilde bijen

Dsc 2245

In de maand mei bracht het wetenschappelijk tijdschrift Basic and Applied Ecology een Zweedse studie uit met als onderwerp de competitie tussen honingbijen en wilde bijen. Het is niet de eerste studie die als hypothese stelt dat gedomesticeerde bijen een negatief effect uitoefenen op sympatrische wilde bijen populaties, in dit geval die van hommels. De oorzaak van zo'n effect heeft mogelijk te maken met het gedeelde foerageergebied waarin het voedselaanbod op een gegeven moment schaars wordt. Maar hoe bestudeert men een dergelijk fenomeen? En hoe gaat men hierbij te werk? 

Meer lezen...

Verslag van het congres van de Duitse “Arbeitsgemeinschaft toleranzzucht” in Mayen op 5/11/2016

Vanlaere Bienefeld Buchler 72Dpi

Jaarlijks komen alle Duitse imkers en imkerverenigingen die bezig zijn met selectie en koninginnenteelt bijeen om het afgelopen jaar te evalueren en de toekomstplannen te bespreken. Hieraan wordt ook een congres gekoppeld waarin de nieuwste onderzoekingen aan het grote publiek worden kenbaar gemaakt. Vanuit Vlaanderen waren verschillende imkers afgezakt naar Mayen. Dries Laget, imker conservator van Honeybee Valley, brengt verslag uit en duidt op een aantal bevindingen die ook voor de Vlaamse imkerij van belang zouden kunnen zijn. Op de foto zijn van links naar rechts prof. em. dr. ir. Octaaf Van Laere, prof. dr. Kaspar Bienefeld en dr. Ralph Büchler te zien. 

Meer lezen...

Leerlingen in de ban van de bij tijdens de wetenschapsweek

Dscn3048 72Dpi

Tijdens de Vlaamse Wetenschapsweek tussen 24 en 28 oktober werden leerlingen tussen de 10 en 18 jaar ondergedompeld in de boeiende wereld van wetenschappelijk onderzoek aan tal van universiteiten, hogescholen en wetenschappelijke instellingen. Honeybee Valley opende zijn deuren voor 67 leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs om kennis te maken met de wondere wereld van de honingbij.

Meer lezen...

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Kalender

Naderende evenementen

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief