Newsflash: Honeybee Valley werft 3 doctoraal onderzoekers aan
10 maart '23

Wereldwijd worden we geconfronteerd met een sterke achteruitgang van de bijen. Honingbijen hebben vooral te lijden van wintersterfte. De kolonies gaan verzwakt de winter in en halen de volgende lente niet. De oorzaak is multifactorieel en kan teruggebracht worden tot de vele vormen van stress waaraan het bijenvolk is blootgesteld. In de voorbije decennia lag de focus vooral op de stress veroorzaakt door ziekten en de vergiftiging door pesticiden. Doch, er zijn nog andere vormen van stress waarmee een bijenvolk geconfronteerd wordt. Zo is er de verschraling van het drachtgebied, de dreiging van de klimaatsopwarming, maar ook onze manier van imkeren, met name het regelmatig verstoren van het bijenvolk door de interventies van de imker.
In het kader van twee projecten van de Europese Commissie (BETTER-B en B-THENET) zijn er drie vacatures voor doctoraal onderzoeker te begeven aan Honeybee Valley, vakgroep Biochemie en Microbiologie, Faculteit wetenschappen van de Universiteit Gent. Elke vacature heeft een eigen onderzoeksthema, met name:
Thema 1 (BETTER-B): Veerkracht bij honingbijen tegenover pesticiden door genetische adaptatie en complexiteit van het ecosysteem.
Thema 2 (BETTER-B): Typologie van de haemocyten van de honingbij en cellulaire immuniteit tegenover virussen.
Thema 3 (B-THENET): Stress resistentie in de bijenteelt – hitte stress en stress door imkerpraktijken.
De vacature voor thema 3 kan onmiddellijk ingevuld worden aangezien het project reeds is opgestart. De vacatures voor thema 1 en 2 kunnen ten vroegste op 1 juni starten, bij de officiële start van het project. Voor deze laatste twee vacatures kan de indiensttreding worden uitgesteld tot begin juli 2023, opdat laatstejaarsstudenten ook kunnen solliciteren. Kandidaten moeten voldoen aan de voorwaarden om een doctoraatsbeurs op te nemen.
Houtland zoemt! plantenpakket
26 februari '21

Al voor het 5e jaar op rij organiseert Regionaal landschap Houtland een samenaankoop bijvriendelijke vaste planten. Net zoals vorige jaren kun je de pakketten (opgekweekt in Vrije school Haverlo) online bestellen via www.houtlandzoemt.be en dan later afhalen in Brugge, Jabbeke, Beernem, Oostkamp, Ichtegem of Knokke-Heist. Dit jaar moet je ook een tijdslot kiezen, zodat we het aantal mensen op eenzelfde plek en tijdstip wat kunnen beperken in functie van de coronamaatregelen. De afhaalmomenten liggen tussen 7 en 15 mei, bestellen kan tot 5 mei.
Heb je een kleine of grote tuin? Een terrasje of een grote bloembak? Je kan zeker aan de slag met ons zoemend pakket. Indien je het pakket in een border verwerkt kun je rekenen op ongeveer 2 à 2,5m².
Resultaten van de statistische analyse van de monstername INSIGNIA in 2019
26 oktober '20

De APIStrip is een efficiënte matrix voor het biomonitoren van pesticides met bijenvolken. Het stuifmeel dat door het bijenvolk verzameld wordt, komt hoofdzakelijk van "wilde" planten en in mindere mate van landbouwgewassen. - Door het internationale INSIGNIA consortium
Op de afbeelding zijn de Vlaamse stuifmeelstalen en APIStrips te zien, klaar voor verzending naar de labo's in Griekenland en Portugal voor analyse.
Loodregen na de brand van de Notre-Dame en hoe met bijenvolken de verspreiding van deze verontreiniging deels in kaart gebracht werd
02 oktober '20

Dat honingbijvolken goede bio-verzamelaars zijn van verontreinigingen is bekend. Hoe bijenhouders optimaal mee gaan werken met de wetenschap om deze verontreinigingen in kaart te brengen wordt momenteel op Europees niveau onderzocht in het Insignia project (https://www.insignia-bee.eu/).
Regelmatig verschijnen er interessante studies waarin honingbijen of bijenproducten een belangrijke rol spelen om verontreinigingen van het milieu aan te tonen. Dit is een goede ontwikkeling. Bijenvolken worden over heel de wereld gehouden en met het juiste gereedschap en hulp van de bijenhouders kan een wereldwijd netwerk worden gemaakt en verontreinigingen in kaart worden gebracht. Een interessant voorbeeld van een dergelijke studie verscheen in juli 2020, toen Kate Smith en medewerkers het artikel Honey maps the Pb fallout from the 2019 fire at Notre Dame cathedral, Paris: a geochemical perspective publiceerden.
Afbeelding: © GodfroyParis / CC BY-SA (link naar bron)