Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Internationaal congres EurBee8 officieel geopend in Gent

Hbv 20180917 8973

EurBee is het internationale apidologie congres waarbij onderzoekers over de ganse wereld samenkomen om hun laatste resultaten in bijen-onderzoek voor te stellen. Meer dan 400 onderzoekers nemen deel aan dit congres waarbij in 3 dagen tijd maar liefst 166 lezingen plaatsvinden.

De officiële opening van EurBee8 nam plaats in het hart van Gent, de Academische Aula van Universiteit Gent. Hierbij nam Prof. Dirk de Graaf als eerste het woord om de deelnemers van het congres welkom te heten. Op zijn beurt verwelkomde de Decaan van de Faculteit Wetenschappen alle onderzoekers in Gent. We waren vereerd dat de Minister van Leefmilieu, Milieu en Cultuur Joke Schauvliege en de Deputé van Oost-Vlaanderen Alexander Vercamer de onderzoekers een hart onder de riem kwamen steken. Het is duidelijk dat er op vele fronten dient samengewerkt te worden om het overleven van onze Vlaamse honingbijen en wilde bijen te garanderen. Tijdens de voorstellingen op EurBee8 zullen onderzoekers door het presenteren van hun laatste onderzoeksresultaten hier alvast hun steentje trachten aan bij te dragen.

Leerlingen in de ban van de bij tijdens de wetenschapsweek

Dscn3048 72Dpi

Tijdens de Vlaamse Wetenschapsweek tussen 24 en 28 oktober werden leerlingen tussen de 10 en 18 jaar ondergedompeld in de boeiende wereld van wetenschappelijk onderzoek aan tal van universiteiten, hogescholen en wetenschappelijke instellingen. Honeybee Valley opende zijn deuren voor 67 leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs om kennis te maken met de wondere wereld van de honingbij.

Meer lezen...

Uitbreiding externe bijenstanden in het kader van ‘duurzame ontwikkeling’

Dsc 7395 72Dpi

Honeybee Valley heeft in de voorbije jaren tal van nieuwe initiatieven kunnen opstarten. Het gevolg is dat het bijencentrum vele bijenkolonies parallel in proef heeft en dat de bestaande bijenstanden gelegen op de campus de Sterre, Krijgslaan 281 te Gent, de hoge densiteit aan honingbijen niet aankunnen. Vandaar de nood aan nieuwe locaties die zowel intra muros als extra muros werden gezocht en gevonden. Veelal werden externe partners bereid gevonden om een stuk land of zelfs de daken van een gebouw ter beschikking te stellen in het kader van ‘duurzame ontwikkeling’. Zo staan er nu bijenkasten op verschillende locaties die ons ter beschikking werden gesteld door de gemeente Merelbeke, het kasteeldomein Merendree en door verschillende faculteiten (de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, de Faculteit Diergeneeskunde en de Faculteit Economie) binnen de UGent.

Meer lezen...

Prof. em. dr. Frans Jacobs geeft toelichting bij ‘politiebijen’.

Shutterstock 68420293 72Dpi

In Het Laatste Nieuws van 7 november 2016 wordt melding gemaakt van het gebruik van honingbijen door de Nederlandse politie voor het opsporen van wietplantages. Hiervoor beschikken zij over een speciaal apparaatje waarin een luchtstroom wordt gegenereerd langs de antennes van honingbijen die dan hun tong uitsteken als ze wietlucht ruiken. Prof. Frans Jacobs licht toe dat bijen een uitstekend reukvermogen hebben en dat je hen kunt trainen om bij bepaalde geuren hun tong uit te steken. De training bestaat erin de waarneming van de geur te associëren met een beloning, zijnde een druppel van een suikerwateroplossing. Het verhaal werd vanmorgen ook opgepikt door de Vlaamse radiozenders die Frans Jacobs hierover interpelleerden.

Door op deze link te klikken, kun je het persbericht in Het Laatste Nieuws nalezen. Deze link stuurt je door naar het interview op Radio 1 met Prof. Frans Jacobs in het ochtend programma (te horen bij 2 uur en 47 minuten).

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Kalender

Naderende evenementen

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief