Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Top teeltmateriaal ter beschikking bij selectiewerkgroep Vlaanderen

HBV Foto 015 Koninginneteelt

De selectiewerkgroep van Honeybee Valley heeft opnieuw topmoeren ter beschikking. Dit zijn koninginnen die uitgebreid getest werden naar veerkracht, een hoge teeltrang verkregen en bovendien virusvrij zijn. Telers die dergelijke koninginnen bezitten, zijn met een ster aangeduid in het overzicht die je hieronder kan downloaden. Je kan deze imkers dus contacteren om nateelt te bekomen.

Daarenboven werden vorig jaar voor het eerst alle deelnemende koninginnen getest op merkers voor het kenmerk 'suppressed mite reproduction'. Het aanwezig zijn van deze merkers is geassocieerd met veerkracht tegen de varroamijtziekte. De komende jaren trachten we door gerichte inkruisingen de aanwezigheid van deze merkers in onze Vlaamse bijenstapel te verhogen. Dit is een project dat deel uitmaakt van het Strategisch Plan Bijenteelt.

Het overzicht met de deelnemende selectietelers is steeds op onze website beschikbaar onder Breed It bij Comité Selectiewerk Vlaanderen. Het artikel werd ook gepubliceerd in het Maandblad van de Koninklijke Vlaamse Imkersbond van mei. Echter zijn er bij het overzetten van het artikel naar de lay-out van het Maandblad helaas verschillende fouten geslopen. De correcte versie sturen we daarom nog eens via deze Newsflash.

Meer lezen...

Professor Dirk de Graaf ontvangt eredoctoraat van USAMV

Eredoctoraat

Professor Dirk de Graaf heeft donderdag 23 september een eredoctoraat gekregen van The University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine in Cluj-Napoca, Roemenië. Hij ontvangt deze onderscheiding voor zijn baanbrekend werk op het vlak van bijenonderzoek. In zijn laudatio eert professor Daniel Dezmirean de betrokkenheid van professor de Graaf bij de implementatie van geavanceerde technologieën in het bijenonderzoek en dit voor een brede waaier aan onderzoekslijnen. Zo introduceerde Dirk de Graaf 20 jaar geleden al de DNA-vingerafdruk technieken in de diagnose van de bijenziekten en legde hij de fundamenten van de 'component resolved diagnosis' bij steekallergie. In de laatste jaren was hij erg actief op het vlak van selectie en bedrijfsvoering in de bijenteelt. Hij ontrafelde de genetische oorsprong van veerkracht tegenover de varroa-mijtziekte en ontdekte een erfelijkheidskenmerk dat de basis vormt van virusresistentie bij honingbijen. Momenteel is hij coördinator van het B-GOOD project van de Europese Commissie. In dit project wordt de gezondheidsstatus van een bijenvolk bepaald op basis van teledetectie en 'machine learning'. Het is de bedoeling om de imkers te gidsen in hun bedrijfsvoering door waarschuwingen te sturen telkens als de gezondheidsstatus van een bijenvolk afwijkt van een virtueel referentiekolonie. In zijn dankwoord wees professor de Graaf op het belang van technologische samenwerking om te komen tot grensverleggend onderzoek.

Afbeelding: Professor Dirk de Graaf met de oorkonde en geflankeerd door Rector Cornel Catoi (L) en professor Daniel Dezmirean (R).

Week van de Bij trapt zondag 30 mei af te Bokrijk

Affiche

Het digitale VIP-evenement wordt live uitgezonden in de vorm van een webinar, van 10.30 u. tot 12.00 u. Schrijf je hier in en ontvang de deelnamelink.
Door de coronamaatregelen is er op 30 mei geen bijenfeest, maar er is wel een bijenwandelzoektocht in het openluchtmuseum Bokrijk.
Van 1 juni tot 31 augustus bent u met uw bubbel welkom voor een fantastische bijenfietsroute in Bokrijk en omgeving. Bij deelname ontvangt u het unieke stripverhaal ‘Het blije bijenteam’ van Suske en Wiske.

Meer lezen...

Laat het gras groeien tot 1 mei

Affiche 1

Wist je dat bijna 10% van Vlaanderen woestijn is? ByeByeGrass viert dit jaar zijn derde verjaardag en roept iedereen op om het gazon tot 1 mei te laten groeien. Hoe minder we het gazon maaien, hoe minder water we moeten geven, hoe meer vlinders en bijtjes we aantrekken en hoe meer CO2 we opslaan. Door een beetje luier te zijn redden we de planeet, onze portemonnee en onze vrije tijd.

Twee jaar geleden gaf tuinarchitect Louis De Jaeger samen met Dirk Draulans, Maria ‘Mies’ Meulders, Bartel Van Riet, Herr Seele, Steven Vromman en de wetenschappers achter Ecoduct & Centaurea de aftrap van een campagne die als doel heeft: zoveel mogelijk gazon afschaffen en veranderen in bloemenweides, struiken en bomen.

Meer lezen...

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief