Newsflash: De 2-raamsarrestkooi uitgetest door imkers
31 mei '23

Mijten kan je met producten te lijf gaan om ze af te doden, maar je kan ze ook vangen op dé plek waar ze immobiel zijn, nl. in het bijenbroed. Door mijten te verzamelen in vangramen, kan je 90-95% van de aanwezige mijten uit het bijenvolk wegnemen en hoef je de bijen niet in contact te brengen met chemische producten. De koningin opsluiten om het volk broedloos te maken, kan op verschillende manieren, gaande van mozzato kooitjes, scalvini kooitjes tot chmary kooien. Maar hierbij moeten opzittende mijten nog met een chemische behandeling vernietigd worden. Door een arrestraamkooi voor 2 ramen te hanteren, verwijder je zowel de opzittende mijten als de mijten die uit het broed komen, zonder ook maar een druppel chemische producten toe te dienen.
Deze biotechnische methode wordt dit jaar door een 40-tal imkers binnen 5 Vlaamse imkerverenigingen uitgetest binnen het ‘Onder arrest’ project onder de begeleiding van Thomas Van Pelt en Honeybee Valley. Hun bevindingen worden met elkaar gedeeld waardoor ieder van elkaars ervaringen zal kunnen leren. De 2-raamskooi is in verschillende kastmaten beschikbaar en werd recent ook geperfectioneerd op simplex maat. Dit betekent dat de meeste imkers in Vlaanderen met de techniek aan de slag zouden moeten kunnen.
Professor Dirk de Graaf ontvangt eredoctoraat van USAMV
29 september '21

Professor Dirk de Graaf heeft donderdag 23 september een eredoctoraat gekregen van The University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine in Cluj-Napoca, Roemenië. Hij ontvangt deze onderscheiding voor zijn baanbrekend werk op het vlak van bijenonderzoek. In zijn laudatio eert professor Daniel Dezmirean de betrokkenheid van professor de Graaf bij de implementatie van geavanceerde technologieën in het bijenonderzoek en dit voor een brede waaier aan onderzoekslijnen. Zo introduceerde Dirk de Graaf 20 jaar geleden al de DNA-vingerafdruk technieken in de diagnose van de bijenziekten en legde hij de fundamenten van de 'component resolved diagnosis' bij steekallergie. In de laatste jaren was hij erg actief op het vlak van selectie en bedrijfsvoering in de bijenteelt. Hij ontrafelde de genetische oorsprong van veerkracht tegenover de varroa-mijtziekte en ontdekte een erfelijkheidskenmerk dat de basis vormt van virusresistentie bij honingbijen. Momenteel is hij coördinator van het B-GOOD project van de Europese Commissie. In dit project wordt de gezondheidsstatus van een bijenvolk bepaald op basis van teledetectie en 'machine learning'. Het is de bedoeling om de imkers te gidsen in hun bedrijfsvoering door waarschuwingen te sturen telkens als de gezondheidsstatus van een bijenvolk afwijkt van een virtueel referentiekolonie. In zijn dankwoord wees professor de Graaf op het belang van technologische samenwerking om te komen tot grensverleggend onderzoek.
Afbeelding: Professor Dirk de Graaf met de oorkonde en geflankeerd door Rector Cornel Catoi (L) en professor Daniel Dezmirean (R).
Week van de Bij trapt zondag 30 mei af te Bokrijk
18 mei '21

Het digitale VIP-evenement wordt live uitgezonden in de vorm van een webinar, van 10.30 u. tot 12.00 u. Schrijf je hier in en ontvang de deelnamelink.
Door de coronamaatregelen is er op 30 mei geen bijenfeest, maar er is wel een bijenwandelzoektocht in het openluchtmuseum Bokrijk.
Van 1 juni tot 31 augustus bent u met uw bubbel welkom voor een fantastische bijenfietsroute in Bokrijk en omgeving. Bij deelname ontvangt u het unieke stripverhaal ‘Het blije bijenteam’ van Suske en Wiske.
Laat het gras groeien tot 1 mei
18 maart '21

Wist je dat bijna 10% van Vlaanderen woestijn is? ByeByeGrass viert dit jaar zijn derde verjaardag en roept iedereen op om het gazon tot 1 mei te laten groeien. Hoe minder we het gazon maaien, hoe minder water we moeten geven, hoe meer vlinders en bijtjes we aantrekken en hoe meer CO2 we opslaan. Door een beetje luier te zijn redden we de planeet, onze portemonnee en onze vrije tijd.
Twee jaar geleden gaf tuinarchitect Louis De Jaeger samen met Dirk Draulans, Maria ‘Mies’ Meulders, Bartel Van Riet, Herr Seele, Steven Vromman en de wetenschappers achter Ecoduct & Centaurea de aftrap van een campagne die als doel heeft: zoveel mogelijk gazon afschaffen en veranderen in bloemenweides, struiken en bomen.