Newsflash: Honeybee Valley werft 3 doctoraal onderzoekers aan
10 maart '23

Wereldwijd worden we geconfronteerd met een sterke achteruitgang van de bijen. Honingbijen hebben vooral te lijden van wintersterfte. De kolonies gaan verzwakt de winter in en halen de volgende lente niet. De oorzaak is multifactorieel en kan teruggebracht worden tot de vele vormen van stress waaraan het bijenvolk is blootgesteld. In de voorbije decennia lag de focus vooral op de stress veroorzaakt door ziekten en de vergiftiging door pesticiden. Doch, er zijn nog andere vormen van stress waarmee een bijenvolk geconfronteerd wordt. Zo is er de verschraling van het drachtgebied, de dreiging van de klimaatsopwarming, maar ook onze manier van imkeren, met name het regelmatig verstoren van het bijenvolk door de interventies van de imker.
In het kader van twee projecten van de Europese Commissie (BETTER-B en B-THENET) zijn er drie vacatures voor doctoraal onderzoeker te begeven aan Honeybee Valley, vakgroep Biochemie en Microbiologie, Faculteit wetenschappen van de Universiteit Gent. Elke vacature heeft een eigen onderzoeksthema, met name:
Thema 1 (BETTER-B): Veerkracht bij honingbijen tegenover pesticiden door genetische adaptatie en complexiteit van het ecosysteem.
Thema 2 (BETTER-B): Typologie van de haemocyten van de honingbij en cellulaire immuniteit tegenover virussen.
Thema 3 (B-THENET): Stress resistentie in de bijenteelt – hitte stress en stress door imkerpraktijken.
De vacature voor thema 3 kan onmiddellijk ingevuld worden aangezien het project reeds is opgestart. De vacatures voor thema 1 en 2 kunnen ten vroegste op 1 juni starten, bij de officiële start van het project. Voor deze laatste twee vacatures kan de indiensttreding worden uitgesteld tot begin juli 2023, opdat laatstejaarsstudenten ook kunnen solliciteren. Kandidaten moeten voldoen aan de voorwaarden om een doctoraatsbeurs op te nemen.
AG-Tagung van de Duitse bijeninstituten
11 april '22

Van 5 tot 7 april jl. werd voor het eerst sinds COVID-19 nog eens een AG-Tagung van de Duitse bijeninstituten georganiseerd. Het organiserende instituut was de Universiteit Hohenheim, en dit omwille van een aantal bijzondere redenen. Dr. Peter Rosenkranz gaat weldra op pensioen en dit wilde men vieren. Bovendien heeft zijn team een volledig nieuw, hypermodern gebouw in gebruik genomen dat ze wat graag aan de bijenonderzoekers wilde voorstellen. Naar goede gewoonte was er een interessant wetenschappelijk programma waarover we graag even rapporteren.
Afbeelding: Dr. Peter Rosenkranz, gastheer van de 69ste AG Tagung, geflankeerd door prof. Dirk de Graaf (L) en dr. Ellen Danneels (R).
COLOSS bevraging over bijensterfte tijdens winterperiode 2021-2022
04 april '22

We kregen reeds een voorsmaakje van mooi lenteweer wat hopelijk betekent dat er een goed bijenseizoen begonnen is. Tijdens de warmere dagen kregen we zicht op het aantal bijenvolken dat de winter goed is doorgekomen. Om opnieuw een inschatting te kunnen maken van de bijensterfte in België vragen we jou als imker, de vragenlijst die vanuit Coloss wordt georganiseerd, in te vullen. In eerste instantie zal dit een beeld geven van de bijensterfte van de afgelopen winter, met eventuele regionale verschillen.
De vragenlijst omvat 35 vragen en neemt ongeveer 15 minuten tijd in
beslag. Het is echter belangrijk deze tot op het einde zo goed mogelijk
in te vullen. Als extra motivatie zullen we net als vorige jaren na het
afsluiten van de enquête aan alle deelnemers die hun emailadres opgeven
een adviesrapport op maat opsturen. Hierin zal
aangegeven worden of de gehanteerde methode goed is of dat er mogelijks
nog ruimte is om bij te sturen. Tips vanuit Honeybee Valley met
betrekking tot uw bedrijfsmethode zullen dan ook meegegeven worden.
Alvast bedankt voor uw deelname!
Kreverhille-Honeybee Valley 1+1=3
04 april '22
Reeds verschillende jaren levert het Comité Selectiewerk Vlaanderen (CSV) inspanningen om meer veerkracht in de Vlaamse honingbijen te telen. Een cruciale stap om het uitstekend teeltmateriaal onder de Vlaamse imkers te verspreiden, is het aanbieden van deze genetische eigenschappen op lokale bevruchtingsstations. Imkers kunnen er met hun geteelde moeren naartoe om deze aan te paren met darren uit sterk geteste en geselecteerde lokale bijenvolken. Om deze doelstelling meer kracht bij te zetten, slaan nu het bevruchtingsstation Kreverhille en Honeybee Valley de handen in elkaar.
(Afbeelding: vlnr Valérie Villers, Corné Boogaard, Maarten Meys, Dirk de Graaf, Ellen Danneels op de bevruchtingsstand Kreverhille)
Kreverhille beschikt over een prachtig domein van maar liefst 8000 m² met meer dan 440 schuilhuisjes, een bijenhal voor darrenvolken en een lokaal voor de nodige werkzaamheden. Kennis van koninginnen telen is er aanwezig en een enthousiaste omgeving/buurt waakt over de sociale controle. Honeybee Valley beschikt dan weer over kennis rond bijenteelt en selectie. De gegevens verzameld binnen het Vlaams Bijenteeltprogramma vormen een goede basis voor een samenwerking. Het CSV werd opgericht om het ganse proces van het inkruisen van specifieke lijnen, tot het testen van volken en het natelen en opvolgen van koninginnen trachten te stroomlijnen. Het breed-It programma is dan weer de plaats waar alle gegevens van de bijenvolken en de testresultaten van de koninginnen kunnen ingeven worden. Honeybee Valley voert verschillende laboratorium analyses uit zoals virusscreening en reproductie van varroamijten, verwerkt de ingevulde data en rangschikt de koninginnen volgens prestaties. Het teeltmateriaal van de best geplaatste koninginnen in de ranking komen dan in aanmerking om bij voorkeur van na te telen.
Een samenwerking tussen Kreverhille en Honeybee Valley biedt dus veel
mogelijkheden en versterkt beide partijen. De originele lijnen van bij
de opstart van Kreverhille kunnen actief bijdragen aan het selectiewerk
en de opvolging ervan. Als partners van elkaar kan de huidige werking
opgewaardeerd worden en kan gebouwd worden aan een meer uitgebreid
netwerk. Dit fantastisch project zit ingebed in een mooie context met
fijne mensen en wederzijds respect voor elkaar. Beiden zijn er dan ook
van overtuigd dat de resultaten die imkers kunnen behalen met een
aanparing te Kreverhille meer dan ooit een verbetering op de bijenstand kan verwezenlijken.