Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Record aantal nesten Aziatische hoornaar vernietigd op korte tijd

434333513 302850

Het wordt wel eens gezegd: 2018 is een goed wespenjaar. Vermoedelijk profiteert ook de Aziatische hoornaar mee van het warme weer. Na de eerste waarneming van een koningin in Poperinge op 18 mei 2018, werden in juli in totaal 8 nesten verdelgd in samenwerking met de brandweer. De nesten werden gesignaleerd in regio Ieper (2), Kortrijk (2), Oostende (1), regio Roeselare (2) en Gent (1). Vooral dit laatste nest, gevonden in Evergem op 18 juli, baart zorgen: de Aziatische hoornaar verspreid zich in snel tempo over Vlaanderen.

Meer lezen...

Het FAVV zet de bewaking van de bijengezondheid verder

Logo Favv

In september 2016 startte het FAVV met een nieuw bewakingsprogramma voor de bijengezondheid, genaamd “HealthyBee”. Het hoofddoel van dit programma is het objectief bepalen van de bijensterfte. Daarnaast worden mogelijke verbanden tussen de bijensterfte en de factoren die het vaakst vernoemd worden als mogelijke oorzaak ervan onderzocht. Gezien de noodzaak om de beschikken over objectieve cijfers omtrent de bijengezondheid en wegens de positieve commentaren die ontvangen werden gedurende de uitvoering van het project, besliste het FAVV om de monitoring van de bijengezondheid op een permanente basis onder te brengen in zijn meerjarig controleprogramma. Deze monitoring maakt deel uit van het Federaal Bijenplan 2017-2019.

Meer lezen...

Wetenschapscafé Gent

17 Wetenschapscafe E Flyer Bijen Gent

Op 7 november gaat in Gent een bloemlezing door over bijen. Dit gaat door in Eetcafé Toreke en de toegang is gratis.

Meer lezen...

'Bee Master Walk' te Gent

Dsc 9246

Op 10 augustus nam kunstenaar COSCO (Louis De Cordier) een 40-tal imkers op sleeptouw voor een serene wandeling doorheen het historisch centrum van Gent: de Bee Master Walk. Het werd een gezellige wandeling waarbij de imkers en niet-imkers heel snel met elkaar aan de praat geraakten. Slechts één onderwerp kwam ter sprake: de bij. Toevallige passanten en niets vermoedende Gentenaars keken met verstomming naar de bende in kapruinen gehulde imkers die uit hun natuurlijke omgeving waren losgeweekt en plots midden in de stad en in groep opdoken. Dit was dan ook de bedoeling van de kunstenaar.

Meer lezen...

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Kalender

Naderende evenementen

18 september '18

Eurbee 8

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief