Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Gewichtsmetingen van bijenkasten doorheen de herfst- en wintermaanden

20181019 122343 72Dpi Bijgesneden

In het kader van het Citizen Science portaal  https://vespawatch.be, werden in augustus 2018 gespreid over Vlaanderen ARNIA-systemen geplaatst onder 35 bijenkasten. Eind vorig jaar hebben we 2 rapporten opgemaakt waarin de analyse van de data gevat zit van respectievelijk de maanden september en oktober-november. Nu werd ook de data van november 2018 t.e.m. april 2019 geanalyseerd, waarvan je de resultaten in 2 nieuwe rapporten kan lezen onderaan de projectpagina van VespaWatch.

Van de verschillende parameters die in de bijenkast worden gemeten, werd bij de analyse van de winterdata voornamelijk gekeken naar de gewichtsgegevens en wat deze ons kunnen vertellen over de status van een bijenkolonie. In combinatie met de temperatuurmetingen in de kast kan zo de broedloze fase vastgesteld worden en kan dus ook het ideale moment voor een winterbehandeling tegen de varroamijt beter geduid worden. Het gewicht van de kast geeft daarnaast inzicht in de voederbehoefte van een bijenvolk doorheen de wintermaanden, maar het geeft ook een beeld van de nieuwe start van het bijenseizoen vroeg in het voorjaar.

In het verslag van april gaan we dieper in op wat we uit de grafieken van de gewichtsmetingen onder andere in relatie tot de buitentemperaturen kunnen aflezen en wat dit zegt over de sterkte en de fysiologie van een volk.

Het project waarbij de ARNIA-data gebruikt worden om een beter beeld te krijgen op de ontwikkelingen van een bijenkolonie binnenin de kast, loopt nog t.e.m. augustus 2019. De resultaten van de laatste maanden zullen later dit jaar gedeeld worden in een newsflash.

Meer lezen...

Dubbelinterview met Pieter Van Ommeslaeghe en Jean-Luc Lamont, ex- en huidige voorzitter van het Toezichtcomité

Pieter Jean Luc

Begin 2018 rondde Pieter Van Ommeslaeghe (links op foto) zijn carrière als voorzitter van het Toezichtcomité af en gaf hij de fakkel door aan Jean-Luc Lamont (rechts op foto). Tijd om beide heren eens aan het woord te laten: Pieter over zijn voorbije functie en Jean-Luc over zijn toekomstvisie. Lees hier het volledige interview.

Meer lezen...

Activiteitenverslag 2de werkingsjaar Vlaams Bijenteeltprogramma 2016-2019

Dsc 5911

Na een zekere opstartfase aan het begin van het eerste werkingsjaar van dit Vlaams Bijenteeltprogramma, vertoonde het voorbije tweede werkingsjaar vooruitgang op vele fronten. Lees hier een samenvatting van de belangrijkste acties die werden ondernomen. 

Meer lezen...

DAG-Tagung Duitse bijeninstituten

Dr Christoph Otten Gastheer 72Dpi

Van 20-22 maart jl. verzamelden de Duitse bijenonderzoekers voor hun jaarlijkse DAG-Tagung in Koblenz, Duitsland. Ieder jaar is het een ander bijeninstituut dat uitnodigt; dit jaar was het Mayen, maar om organisatorische redenen werd uitgeweken naar de vesting Ehrenbreitstein te Koblenz, die van op een steile rots uitkijkt op de samenvloeiing van Moezel en Rijn. Gastheer was dr. Christoph Otten (zie foto). Vanuit Vlaanderen was een kleine delegatie present. Ook dit jaar was het programma weer goed gevuld met wel 35 lezingen van gekende en minder gekende onderzoekers. We beperken ons tot enkele hoogtepunten.

Meer lezen...

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Kalender

Naderende evenementen

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief