Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Top teeltmateriaal ter beschikking bij selectiewerkgroep Vlaanderen

HBV Foto 015 Koninginneteelt

De selectiewerkgroep van Honeybee Valley heeft opnieuw topmoeren ter beschikking. Dit zijn koninginnen die uitgebreid getest werden naar veerkracht, een hoge teeltrang verkregen en bovendien virusvrij zijn. Telers die dergelijke koninginnen bezitten, zijn met een ster aangeduid in het overzicht die je hieronder kan downloaden. Je kan deze imkers dus contacteren om nateelt te bekomen.

Daarenboven werden vorig jaar voor het eerst alle deelnemende koninginnen getest op merkers voor het kenmerk 'suppressed mite reproduction'. Het aanwezig zijn van deze merkers is geassocieerd met veerkracht tegen de varroamijtziekte. De komende jaren trachten we door gerichte inkruisingen de aanwezigheid van deze merkers in onze Vlaamse bijenstapel te verhogen. Dit is een project dat deel uitmaakt van het Strategisch Plan Bijenteelt.

Het overzicht met de deelnemende selectietelers is steeds op onze website beschikbaar onder Breed It bij Comité Selectiewerk Vlaanderen. Het artikel werd ook gepubliceerd in het Maandblad van de Koninklijke Vlaamse Imkersbond van mei. Echter zijn er bij het overzetten van het artikel naar de lay-out van het Maandblad helaas verschillende fouten geslopen. De correcte versie sturen we daarom nog eens via deze Newsflash.

Meer lezen...

We waren er graag bij!

Bijensymposium 20052023 Op 20 mei 2023 werd wereldbijendag gevierd in het BMCC gebouw te Brugge. Honeybee Valley was van de partij om er tevens de 10de verjaardag van Week van de Bij te vieren en deel uit te maken van het symposium. In een waaier aan interessante workshops en lezingen werden de uitdagingen voor bijen besproken. Het startschot voor de week van de bij werd gegeven tijdens het Bijenfeest op 28 mei in domein Biesbroek te Brugge. De ganse week zijn allerlei acties gepland om de bij in de kijker te plaatsen. Wil je er meer informatie over, ga dan zeker naar de website van week van de bij.

Word lid van B-THENET

B THENET Logo countries Belgium FC20230116

Honeybee Valley nodigt u uit om lid te worden van B-THENET, het eerste thematische netwerk van Europese imkers. Het project heeft tot doel de bijenteeltsector in de EU te moderniseren.

Momenteel verzamelen wij "goede bijenteeltpraktijken en innovaties" van bijenhouders om de basis te leggen voor een kennisbank.

Als u aan onze activiteiten wil deelnemen en verdere uitnodigingen en informatie wil ontvangen, klik dan op deze link (Registration - B-THENET (bthenet.eu)) om u op ons platform te registreren. U krijgt er informatie over allerlei bijenteeltpraktijken die u mee kan helpen updaten en bijsturen. In de komende 4 jaar zullen steeds meer technieken worden aangevuld waarover u uw mening of opmerkingen kunt delen op het platform.

Oekraïense vluchteling verzorgt bijenkolonies aan de UGent

Durf Denken 5

Olexiy Lyamtsev is aan het werk bij Honeybee Valley. Hij verzorgt er de bijenkolonies van Honeybee Valley en inventariseert de museumcollectie van de Eva Crane Trust, een kenniscentrum voor imkerij. De Oekraïner is al lang gepassioneerd door bijen. Olexiy: “mijn grootvader was professioneel imker. Ik kreeg het er dus van heel jonge leeftijd ingelepeld.” Zijn oorspronkelijke training als imker kreeg hij in België. “Ik werkte een tijdje geleden in het Waregemse Thermote & Vanhalst als Export Sales Advisor. In die periode besloot ik een starterscursus voor imkers te volgen bij de imkersbond De Kasteelbie van Ingelmunster. Die beslissing bleek achteraf een grote gelukstreffer.”

Meer lezen...

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief