Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Imkers, dus u ook, beslissen over de belangrijkste imkerpraktijken in het Europese B-THENET project

B THENET Logo countries Belgium FC20230116

Honeybee Valley is verantwoordelijk voor de uitvoer van het Europese B-THENET project in België, dat als doel heeft om op Europese schaal een netwerk op te bouwen van imkers en beleidsmakers. Wij willen ervoor zorgen dat u zich ook deel voelt van dit netwerk. Zo kan men de beste praktijken en innovaties in Europa standaardiseren en moderniseren, met oog voor de nationale context. Om de belangrijkste praktijken te bepalen, hebben wij de mening van zoveel mogelijk imkers nodig (ook van beginnende imkers). Dit is het tweede jaar van het project en ditmaal zijn de thema’s het dagelijkse beheer van de bijenstand en Amerikaans vuilbroed. Indien u ons wilt steunen, kan u de enquête tot 15 december 2023 in het Nederlands anoniem invullen door hier te klikken (u wordt doorverwezen naar het EU-portaal voor enquêtes). De komende twee jaar volgen andere thema’s.

De enquête neemt zo’n 15 minuten in beslag en bij de meeste vragen hoeft u slechts een beoordeling van 1 tot 5 sterren te geven naargelang het belang dat u hecht aan de vermelde praktijken. Eens de praktijken met de hoogste beoordelingen geselecteerd zijn, zullen imkers en experten een aanbevolen werkwijze per praktijk uitwerken in de vorm van workshops, video’s en info-sheets. Deze werkwijzen verschijnen dan op het B-THENET platform (filter de Nederlandstalige praktijken door België te selecteren). U kunt al eens een kijkje nemen op het platform om te ontdekken welke praktijken vorig jaar werden uitgewerkt onder de thema’s “inrichting van de bijenstand” en “varroose”. Als u zich registreert op het platform, kunt u zelfs de reeds geplaatste werkwijzen beoordelen met duimpjes en extra commentaren, tips en vragen toevoegen. U ontvangt dan ook sporadisch nieuws over het project.

Contacteer ons op volgend e-mailadres indien u vragen of opmerkingen heeft of als u zich (met een vereniging) kandidaat wil stellen om met ons een workshop te organiseren om enkele aanbevolen werkwijzen uit te werken: kamiar.torabi@ugent.be

Word lid van B-THENET

B THENET Logo countries Belgium FC20230116

Honeybee Valley nodigt u uit om lid te worden van B-THENET, het eerste thematische netwerk van Europese imkers. Het project heeft tot doel de bijenteeltsector in de EU te moderniseren.

Momenteel verzamelen wij "goede bijenteeltpraktijken en innovaties" van bijenhouders om de basis te leggen voor een kennisbank.

Als u aan onze activiteiten wil deelnemen en verdere uitnodigingen en informatie wil ontvangen, klik dan op deze link (Registration - B-THENET (bthenet.eu)) om u op ons platform te registreren. U krijgt er informatie over allerlei bijenteeltpraktijken die u mee kan helpen updaten en bijsturen. In de komende 4 jaar zullen steeds meer technieken worden aangevuld waarover u uw mening of opmerkingen kunt delen op het platform.

Oekraïense vluchteling verzorgt bijenkolonies aan de UGent

Durf Denken 5

Olexiy Lyamtsev is aan het werk bij Honeybee Valley. Hij verzorgt er de bijenkolonies van Honeybee Valley en inventariseert de museumcollectie van de Eva Crane Trust, een kenniscentrum voor imkerij. De Oekraïner is al lang gepassioneerd door bijen. Olexiy: “mijn grootvader was professioneel imker. Ik kreeg het er dus van heel jonge leeftijd ingelepeld.” Zijn oorspronkelijke training als imker kreeg hij in België. “Ik werkte een tijdje geleden in het Waregemse Thermote & Vanhalst als Export Sales Advisor. In die periode besloot ik een starterscursus voor imkers te volgen bij de imkersbond De Kasteelbie van Ingelmunster. Die beslissing bleek achteraf een grote gelukstreffer.”

Meer lezen...

AG-Tagung van de Duitse bijeninstituten

Rosenkranz

Van 5 tot 7 april jl. werd voor het eerst sinds COVID-19 nog eens een AG-Tagung van de Duitse bijeninstituten georganiseerd. Het organiserende instituut was de Universiteit Hohenheim, en dit omwille van een aantal bijzondere redenen. Dr. Peter Rosenkranz gaat weldra op pensioen en dit wilde men vieren. Bovendien heeft zijn team een volledig nieuw, hypermodern gebouw in gebruik genomen dat ze wat graag aan de bijenonderzoekers wilde voorstellen. Naar goede gewoonte was er een interessant wetenschappelijk programma waarover we graag even rapporteren.

Afbeelding: Dr. Peter Rosenkranz, gastheer van de 69ste AG Tagung, geflankeerd door prof. Dirk de Graaf (L) en dr. Ellen Danneels (R).

Meer lezen...

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief